Espresso – Din lokala tidning

Planera dina bygg- och trädgårdsprojekt

När vårens strålar börjar värma är vi många som längtar efter att sätta igång med årets bygg-och trädgårdsprojekt. I mitt jobb som trädgårdsdesigner, där jag också dagligen samarbetar med en arkitekt, möter jag många människor som står i startgroparna för att förbättra och försköna sina hus och trädgårdar.

Det är inte alltid så lätt att veta i vilken ände man ska börja, så därför vill jag dela med mig av några tips!

• Skriv ner dina behov och önskemål. Ta papper och penna och formulera din idé. Vilka behov är det som ska uppfyllas med förändringen? Var så specifik som möjligt vad gäller t.ex. funktion, storlek, material och användning.
• Behöver dina planerade åtgärder någon typ av tillstånd och vad krävs i så fall för dessa? Behöver du bygglov eller strandskyddsdispens? Behöver du ritningar för entreprenörer och anläggare? Se till att undersöka noga så att du har koll på läget och ta hjälp om du tycker det är svårt.
• Behöver du entreprenörer och anläggare eller planerar du att göra det mesta själv? Om du behöver hjälp så kontakta i god tid. De duktiga hantverkarna har mycket att göra och du vill säkerställa att du får ditt projekt utfört vid rätt tidpunkt.
• Se till att åtgärden du gör verkligen passar ditt hus och din tomt på ett bra sätt. Det är lätt att bli hemmablind och fastna för första bästa idé. Om du konsulterar en arkitekt eller en trädgårdsdesigner analyserar dessa platsen, huset och dina behov noga och kan med sin erfarenhet komma med helt nya infallsvinklar. Dina investeringar i hus och trädgård ska hålla länge och du ska trivas och känna dig nöjd varje dag.

Lycka till med årets bygg- och trädgårdsprojekt!

Eva Uppsäll, Greenery Studio Arkitekt och Trädgård AB, Älmhult

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy