Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2023 03 06 kl. 19.00.42

Planera för pensionen

Oavsett om du ser framemot din pension med glädje eller fasa, så är det en del av livet. Något du med stor fördel tar med dig från den dag du tjänar dina första egna pengar. Sparbanken Göinge är också med dig hela vägen. I många fall från ditt första bankkonto dit veckopengen landat, till den dag vi pratar testamente, framtidsfullmakt eller generationsskifte.

Börja pensionsspara tidigt

Annette Jansson har jobbat i 34 år som privatrådgivare. Förutom några få år, så har hon varit Sparbanken Göinge trogen.
– Många av våra kunder har jag fått följa hela livet, berättar Annette. Från första egna kontot och senare lån till boende. Vi tycker det är viktigt att man tidigt börja tänka på sitt sparande och sin pension. Det får stora positiva effekter om man tidigt börjar pensionsspara. Det är också viktigt att börja planera tidigt inför pensionen.
– Vi vägleder och visar kunderna hur man i ”minpension.se” kan se förutsättningarna via en simulering. Där kan kunderna också se vilka olika pensionsbolag de placerat sin pension i. Andra frågor kan vara risknivå på sparandet och viljan att se över utgifterna när lönen minskar. Andra vill veta vad som gäller om man vill jobba extra när man blivit pensionär. Det är tryggt att ha ordning på ekonomin under pensionen. För då har du gjort dig förtjänt av att njuta och tänka på andra saker.

skarmavbild 2023 03 06 kl. 18.57.18

Håll testamentet uppdaterat

Johanna Arvidsson är vår familjejurist som vägleder dig kring frågor som testamente.
– Alla behöver inget testamente, menar Johanna. Har ni enbart gemensamma barn och för avsikt att de ska dela, så blir det ganska enkelt. I de flesta andra fall så är ett testamente en trygghet för alla parter, framför allt om du är sambo och/eller har särkullbarn.

Johanna menar också att man inte ska vänta för länge samtidigt som ett testamente måste underhållas.
– För dig som är ute i god tid, finns det mycket som kan hända. Förändringar som kan påverka ditt testamente. Så budskapet är att vara ute i god tid, men var vaksam på eventuella förändringar.

skarmavbild 2023 03 06 kl. 18.57.44

Vanligt med framtidsfullmakt

En av de vanligaste kontakterna med bankens jurist, är att skriva en framtidsfullmakt. Med den kan du bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, om du inte längre själv har möjlighet. Framtidsfullmakten kan avse ekonomiska och personliga angelägenheter, men får enligt lag inte avse medicinsk vård.
– Kan rekommendera alla att vara ute i god tid, menar Johanna. Det är ett stort ansvar för båda parter, så viktigt att fullmakten är genomtänkt och förankrad

Johanna Arvidsson, familjejurist

Annette Jansson, privatrådgivare

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x