Espresso – Din lokala tidning
img 0359

Plats för mer must hos Grönalund

puff mathantverk

Nu mognar äpplena i Göinges trädgårdar och på Grönalunds Bi & Musteri gör sig Maria Larsson och Christian Nilsson redo för att låta gårdsmusteriet jobba.
Samtidigt är det fullt upp med att bygga en ny anläggning för must- och honungsproduktion.
– Det kommer att utöka vår kapacitet och underlätta arbetet, säger Maria.

img 0347
Grönalunds Bi & Musteri Ligger i Rävninge. På gården säljer Maria och Christian sina produkter.

Byggarbetarna har slagit sig ner i skuggan för att svalka sig med en flaska must från gården.
– Vi har växt ur det vi har, så antingen får man satsa eller så får man backa, säger Maria Larsson som drivit Grönalunds Bi och Musteri sedan 2012 tillsammans med maken Christian Nilsson.

Från Äpplen till Aronia

Grönalund tar emot äpplen från privatpersoner och större producenter. De har utvecklat en rad olika buteljerade produkter och varje år kommer någon nyhet. 2020 vann de SM i mathantverk med sin must Rosette som gjordes på äpplet med samma namn.
– I år har vi en ny produkt som inte är äpple. Bara Aronia, berättar Maria och visar ett buskage där det blåa bäret växer i mängder.
Aronia har skjutit upp som ett superbär i hälsosammanhang tack vare sin höga halt av antioxidanter.
– Egentligen är det en vanlig häckväxt, berättar Maria.
– Man kan dricka drycken som en shot, eller blanda ut den med äppelmust.

img 0416
img 0429
Aroniabäret är en vanlig häckväxt i Sverige, vars bär är fullproppat med antioxidanter. I år är bäret ingrediensen i Grönalunds nya buteljerade dryck – Bara Aronia.

Glada, badande grisar

Och besöker man Grönalund, som har en liten gårdsbutik i en av ekonomibyggnaderna, så får man inte missa grisarna. Gårdens åldring – Linderödssuggan Äpple – gör det enda logiska denna varma, dammiga dag. Vattenbaljan har hon vält ut i en fåra så den bildar en härlig pöl med gegga att bada i.
– Hon har varit med i fem år nu, berättar Maria medans vi går vidare till årets nykomlingar, ett glatt gäng med tremånaders kultingar som kikar ut i skuggan av ett litet skjul.
– Ska ni också bada, ropar Maria när de springer ut och doppar sig i sin pöl – mamma vill bada först, men det blir trångt i gyttjan.

img 0386
Äpple njuter av svalkan i leran…
img 0394
… och i nästa gård vill alla smågrisarna bada med mamma.

Skördefesternas tid

– Det vi gör mest är att ta emot äpplen från privatpersoner – då blir det ju ofta en blandad must. Lämnar man in 60 kilo äpplen får man köpa tillbaka 30 liter av sin egen must paketerad i bag-in-box, säger Maria.
Och nu börjar en intensiv tid – först med skördefester och höstmarknader och sedan alla julmarknader.
– Vi syns bland annat på skördefesten på Hovdala, och på matrundan i Östra Göinge helgen därpå, då vi står vid Glada Tantens Skafferi.

Text & foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x