INGREDIENSER
MAT. Vid min uppväxt under tidigt 1950-tal fixade min mor till ett antal rätter från sina då gällande kokböcker. Dessa kokböcker skrevs naturligtvis efter de förutsättningar, redskap, ugnar mm, som då var aktuella.
Detta gäller även dagens recept. Dvs Prinsens Blomkålsgratäng. Enkla rätter, som troligen passar in i dagens något mer sparsamma anda. Huvudrätten baserar sig på blomkål och man kan även använda rätten som vegetarisk. Utlämna då skinkan och strö i stället finklippt persilja över rätten efter det att den tagits ut ur ugnen.
INGREDIENSER:
4 portioner
1 stort blomkålshuvud
1 hg rökt skinka
1 hg rökt skinka
STUVNING:
2 msk mjöl
2 msk smör
3 – 4 dl gräddmjölk (ta hälften av resp.
grädde och mjölk)
1 – 2 äggulor
GRATINERING:
2 msk smör
3 – 4 dl gräddmjölk (ta hälften av resp.
grädde och mjölk)
1 – 2 äggulor
GRATINERING:
2 -3 msk riven ost
SÅ HÄR GÖR DU
• Ansa och skölj blomkålen och förväll (kok) den i lätt saltat vatten några minuter (provstick och känn att den börjar bli något mjuk). Tag upp blomkålen på ett smort eldfast fat (eldfast form).
• Fräs smör och mjöl tillsammans i en gryta och rör om väl. Späd med gräddmjölk till en lagom tjock stuvning (använd en visp) och låt den koka några minuter.
Häll stuvningen över blomkålen och strö rikligt med riven ost över.
• Skär skinkan i strimlor och strö över rätten. Gratinera blomkålen i stark ugnsvärme 275°C – 300°C, tills rätten fått vacker färg och skinkan blivit knaprig.