Espresso – Din lokala tidning
img 8640 2

Pro Vitae tar fajten mot prostatacancer

HÄLSA Pro Vitae är en förening som startade 1999 och som blir allt mer aktuell. Idag har föreningen ca 350 medlemmar och utgår från Åhus. Men verksamheten som går ut på att informera män och anhöriga om prostatacancer, inkluderar även Osby, Östra Göinge och Hässleholm. Primärt syfte att få fler män att testa sig – i god tid.

Det är en stor utmaning för även om alla män över 50 år är väl medvetna om risken att drabbas, så är det fortsatt bara 40% som tar steget och tar sitt PSA prov. Det är första steget som samtidigt kan vara det i särklass viktigaste steget i ens liv. Både för att slippa oron en period framöver, men också för att ha tiden på sin sida ifall något skulle vara på gång.

– Vi jobbar både förebyggande och för att lindra och hindra, berättar Per Olof Dahl, som är ledamot i styrelsen. Det gäller både de män som drabbas och deras familjer.

Vi vet skillnaden mellan att vara ute i god tid jämfört med vad som kan hända om man drar på undersökning. Mellan oktober och november är det ett stort fokus på både bröstcancer och mustaschkampen.

– Vår målsättning är högt ställda och hoppas på stor förändring i mäns vanor. Vi börjar med alla de män som läser Espresso.

EN I STATISTIKEN

Föreningen är aktiv och Per Olof är en av dem som vill göra skillnad.

– Vi var med på Broby marknad där vi hade många samtal med män i åldrar där sjukdomen drabbar mest. Enligt statistiken så kommer det troligen att ha varit en avgörande skillnad.

– Jag själv drabbades för några år sen och fick strålas 39 dagar i rad, berättar Per-Olof. Sjukresorna med buss tar tyvärr en hel dag i anspråk, så det blev att köra själv.

27 män drabbas varje dag av beskedet att de har prostatacancer. Det innebär ca 10 000 om året. Oavsett var du är i behandlingen så har Pro Vitae en extremt viktig roll.

– Vårt syfte är att berätta om föreningen, om våra erfarenheter och vara ett stöd för dig som drabbas. Bröstcancer ligger 30 år före i upplysning och utveckling.

Pro Vitae arbetar målmedvetet med vikten av att prata om prostatacancer. – Det är ett helvete att få män att ta ett PSA test, menar Per-Olof. Ett kraftuttryck som samtidigt visar på både engagemang och vilja.

TESTA DIG!

Det finns några som lägger all tid på att lobba för att skynda på utvecklingen och att få alla män att testa sig frekvent. I vårt område så har Jan Frick från Åhus vigt sitt liv till att göra skillnad. Han jobbar i alla led från lobbyverksamhet till kontakt med personer. Jim är också ordförande i föreningen.

Under hösten kommer Pro Vitae att jobba inom flera kanaler.

– Ja vi har tidigare haft ett framgångsrikt samarbete med Glimma Hockey. Förhoppningen är att även göra motsvarande tillsammans med Osby IK. Sen självklart vara med och pusha i Espresso där vi når alla män i riskåldrarna. Vill också passa på tillfället att erbjuda alla som har frågor eller vill veta mer, att kontakta oss. Kontaktuppgifter finns på hemsidan www.provitae.se

TESTA DIG!

Organiserad testning har införts i Skåne. I år får alla män födda 1972 och 1966 erbjudande om att ta PSA-prov. Ca 35% av männen anammar erbjudandet. En alldeles för låg siffra om man betänker – TIDIG UPPTÄCKT – RÄDDAR LIV!

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x