INGREDIENSER
400 g urvattnad saltsillfilé
2 dl ättika (12%)
4 dl vatten
6 dl socker
2 dl grov hackad rödlök
4 dl strimlad purjolök
2 msk kryddpeppar
1 tsk krossad vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull. Koka upp lagen och låt den småkoka ett par minuter tills sockret lösts upp.
Hacka rödlöken grovt och strimla purjolöken. Krossa pepparkornen. Skär sillen i bitar och varva den i en glasburk med rödlök, purjolök och peppar.
Häll den kalla lagen över sillen och låt den stå i kylskåpet minst 1-2 dygn innan serveringen.
ÖVRIGT
Receptet kommer från den skånska Sillakademin, ”Academia Harengus”. Mängden socker är större än vid vanliga sillinläggningarna. Föredrar man ”normal” sötma så minska mängden socker.