Espresso – Din lokala tidning
maja&ola.foto christopher anderzon

Protestsånger och hemlängtan

KONSERT. I en bortglömd diktsamling fann Maja Heurling och Ola Sandström en ung Amerika-emigrants tankar och minnen – både om det Sverige hon lämnat bakom sig och om den arbetarrörelse som hon var en del av i det nya landet. I konserten Irrbloss den 9 februari spelas tonsatta dikter av Signe Aurell som under sin livstid kallade både Östra Göinge och Osby för hemma.

”Någon borde ta reda på mer om den här kvinnan!”. Det var när folkloreforskaren Marcus Cederström letade efter ämnen till en avhandling på universbiblioteket i Madison, Wisconsin, som raderna dök upp. Bland källmaterial om den kände svensk-amerikanske protestsångaren och fackföreningskämpen Joe Hill nämndes Signe Aurell, som emigrerat till Amerika från Östra Göinge. Fyra år efter att  Joe Hill avrättades publicerade Aurell, som var aktiv i samma fackförening, sin första – och vad man vet enda – diktsamling Irrbloss.

signeaurell.foto privat (1)
irrbloss by signe aurell 1919

Signe Aurell (1889-1975) gav ut diktsamlingen Irrbloss 1919. Under den tid hon bodde i Amerika var hon aktiv i fackföreningsrörelsen IWW, och hennes texter publicerades frekvent i den svenskspråkiga tidningen Alarm. Hennes dikter behandlar såväl den enskilda individens möjlighet att skapa ett bättre samhälle  genom sitt engagemang, som längtansfulla skildringar om sin hembygd i Göinge skrivna på andra sidan av Atlanten.

Tidlösa texter efter 100 år

– Marcus Cederström såg mig spela när han var i Sverige för att forska vidare om Signe Aurell. Då jobbade jag med ett projekt som hette ”Påtår hos Moa Martinsson”, bland annat tillsammans med Mats Källblad från Osby, med musik skriven utifrån Moa Martinssons författarskap, berättar Maja Heurling.

– Han frågade om jag ville titta på Signe Aurells dikter och det var som att få en skatt i handen. Hon skrev dem som väldigt ung, men även efter hundra år kändes det som att texterna slog an något generellt som fortfarande känns aktuellt. Dessutom var rim och rytm perfekt – inte en stavelse för mycket. Det kändes som att det borde ha funnits blanka sidor i boken med plats för tonsättningar, minns Maja Heurling.

GÖINGE – USA, tur och retur

Signe Aurell föddes 1889 i Gryt utanför Knislinge, och följde emigrationsströmmarna till Amerika år 1913. Sju år senare återvände hon till Sverige för att bosätta sig i Osby. Hon avled 1975 och är begravd på Osby kyrkogård.

– Det känns speciellt att komma till Signes gamla hemtrakter och spela tonsättningarna av hennes dikter. Vi kommer att besöka både graven och huset där hon bodde, säger Maja Heurling.

– Vad vi vet så finns det bara två exemplar av Signes diktsamling i Sverige – man kan ju inte låta bli att undra hur mycket hon skrev som inte har blivit bevarat.

Arbetet med tonsättningarna gjorde Maja Heurling tillsammans med gitarristen Ola Sandström. Även han fann lätt melodierna i Signe Aurells texter.

– Man kunde nästan höra marschtakten i de texter som handlar om arbetarrörelsen, och flera av dikterna handlar om hennes längtan tillbaka till sitt gamla hem. Tonsättningarna hittade naturligt till gränslandet mellan svensk polska och amerikansk bluegrass, säger Ola.

– Sedan vi gjorde skivan 2019 har vi spelat materialet mycket, och vid flera tillfällen har unga personer med bakgrund som ensamkommande flyktingbarn kommit fram efter konserterna och sagt att de kännt igen sig i texterna, berättar han.

– När vi kommer till Osby har vi med oss Livet Nord på violinquinton och Daniel Wejdin på kontrabas. Ofta har jag och Maja spelat låtarna själva, men det ger ett verkligt lyft till musiken att framföra dem som en kvartett.

irrbloss
Livet Nord, Ola Sandström, Maja Heurling och Daniel Wejdin ger konserten Irrbloss på församlingshemmet i Osby den 9 februari. Arrangör är Osby Konsertförening.

På Turné i Minnesota

Sedan skivan Irrbloss spelades in har Maja och Ola turnerat flitigt med sångerna i Sverige – det har även blivit en tur till USA genom kontakten med Marcus Cederström.

– Vi följde hennes fotspår genom Minneapolis, med en del av texterna översatta till engelska – en helt fantastisk upplevelse, säger Ola Sandström.

– Det var där hon skrev och lät trycka diktsamlingen som till slut hamnade i våra händer. Det har verkligen varit ett pussel att lägga ihop bitarna kring vem Signe var som person. Jag har alltid haft den svenska vistraditionen med mig – från Dan Andersson till Taube – och när jag fick Signes texter i min hand kändes det som att det var något jag hade kunnat sjunga som barn. Vi är väldigt glada för att en av visorna numera finns med i Svenska Akademiens visbok, säger hon.

– Hon har varit en stor inspiration. Jag håller just nu på att spela in en soloskiva som släpps i år. Jag har inte gjort det officiellt ännu – men jag kan avslöja att mitt nya artistnamn har valts med inspiration från Signe Aurell, säger Maja Heurling.

Text:Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x