Espresso – Din lokala tidning

Pulsen prisades av IQ

Pulsen i Osbyär en fritidsgård som nu fått pris av IQ – projektet för sitt arbete med ungdomars förhållande till alkohol. IQ projektet är ett dotterbolag till Systembolaget som står för ett smartare förhållningssätt till alkohol, välkända för sin Tv-reklam.

Genom kunskap och kommunikation skapar IQ medvetenhet, eftertanke och engagemang kring eget och andras drickande. Därmed bidrar IQ:s arbete till att minska alkoholens skadeverkningar i samhället, så att få tar skada.

En förebild för andra

Det var efter en artikel om Pulsen som Frida Andersson från IQ blev intresserad och tog kontakt. 

– Jag blev intresserad och ville veta mer om deras verksamhet, berättar Frida. Det är fantastiskt vad Pulsen gör för ungdomarna, det är inte alla fritidsgårdar som har så stort engagemang och drivkraft som här.

Två goda exempel la grunden för utmärkelsen. Det första är deras drogfria skolavslutningar för klass nio och det andra är för deras engagemang på Valborgsmässoafton. Priset består av två stora diplom.

– Men vi vill också lyfta Pulsen för att de är unika och en förebild, berättar Frida. Plus för att fritidsledarna gör ungdomarna delaktiga. Pulsen ger mycket inspiration till andra fritidsgårdar i landet. Flera kommuners fritidsgårdar har tagit efter deras goda arbete.

Drogfria avslutningar

Alla elever får möjlighet att anmäla sig till skolavslutningen, sen körs de till hemlig plats för festligheterna. Alla ungdomar får blåsa i alkotest innan de stiger ombord på bussen. 

– Vi gör detta för deras skull och för att de ska få en sista positiv upplevelsen med sina klasskamrater innan de skiljs åt inför livets äventyr, berättar Jessica Darlin. De allra flesta är med och responsen är fantastiskt positiv.

Personalen hos Pulsen i Osby är både stolta och glada för utnämningen.

– Vi blir så peppade. Bara det att vi får synas på IQ:s hemsida är en stor ära och att få visa upp vad vi gjort, avslutar Jessica .

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy