Espresso – Din lokala tidning
dsc7653

QVARNFORS – Vin & Gemenskap

Sveriges första kooperativa vineri byggs i Bjärnum

NÄRINGSLIV/VINODLING. Skåne formerar sig allt mer som ett vindistrikt, och vår del av landskapet är inget undantag. Fredholms och Vittsjö Vingård gör nu gemensam sak med entreprenören Lars Swegen för att säkra framtida produktion och ytterligare förstärka Nordöstra Skåne som en vin­destination.

– Vi håller på att starta upp vad som blir Sveriges första produktionsanläggning för vin som drivs kollektivt av odlarna, berättar Lars Swegen.

 dsc7587 ljus
Lars Swegen äger Kvarnfors Herrgård i Bjärnum sedan sex år. Tillsammans med vinodlarna Pär Fredholm från Bjärnum, och Mike Roe från Vittsjö, satsar han nu på att göra om herrgården till ett vineri.
 dsc7699 2
Arbetet med att bygga om de gamla svinstallarna på gården pågår för fullt. I ett magasin står de stora vintankarna och väntar på att hitta sin plats i det nya vineriet.

Bakom stallfönster och tjocka putsväggar i det gamla svinstallet på Kvarnsfors herrgård i Bjärnum pågår arbetet för fullt. Utrustning för vintillverkning är redan inköpt och dialogen med myndigheter om att få den rustika lokalen livsmedelsklassad är igång.

Lars Swegen, 82, visar oss sina planer. 

– Här inne ska jästankarna stå. De kopplas ihop med ett automatiskt kylsystem som håller temperaturen stadig på 12,2 grader, vilket är idealiskt för när vinet vilar i tankarna. Här kan vi ta emot druvorna för rensning och det finns gott om plats för att lagra det vi producerar, och även för att utöka!

Nödvändigt steg framåt

Så hur gick det till att de gamla svinstallarna på Kvarnfors i en handvändning fick skifta hamn till vineri under uppbyggnad? För Mike Roe på Vittsjö Vingård och Pär Fredholm på Fredholms vingård i Tyringe handlar det nog både om tillfälligheter och ett nödvändigt steg framåt i de projekt som de båda har kämpat med i flera år.

– Lars fick hjälp av mig att plantera vinplantor här på gården. Sedan hörde han av sig och frågade om jag inte var intresserad av att börja tillverka vin på egen hand. Mitt svar blev att jag inte har ekonomin.

– Men det har jag! konstaterar Lars Swegen.

 dsc7532 2
Mycket finns att göra i Vineri Qvarnfors produktionslokaler, men den rustika känslan finns definitivt på plats från början!

Först i sverige med kooperativ

Sedan dess har allt gått undan. I ett förråd på gården står nu en produktionsanläggning med tankar som rymmer ungefär tretusen liter. Och att koppla in branschkollegan Pär Fredholm från Tyringe blev det första steget i att forma det som ska bli en ekonomisk förening som ska nyttja vineriet.

– Mike ringde mig när jag var i Toscana och sa att han hade något som säkert skulle intressera mig, minns Pär.

– I Italien är det vanligt med kollektivt drivna vinerier. Där kan upp till hundra vinodlare gå samman för att producera sina viner – det vi håller på att starta här blir det första kooperativa vineriet i Sverige.

Och behovet finns – inte minst för Mike och Pärs egen verksamhet. 

– Jag och min fru Jenny började med vinplantor 2002 i liten skala och blev kommersiella 2013. I dag har vi 1800 stockar. Det som håller på att hända nu är att de som har hjälpt oss att göra vin under alla år inte längre har kapacitet. Vi räknar med att kunna sätta igång och göra vårt eget vin här redan till nästa skörd, säger Pär.

Solaris är druvan som flera svenska vinodlare valt att satsa på. På Vittsjö Vingård växer den vackert längs rader av lavendel.

Solaris trivs i sverige

Totalt finns ett hundratal vinodlare i Skåne, och förhoppningarna om att södra Sverige ska kunna växa till ett riktigt vindistrikt är höga.

– Klimatförändringarna är ett faktum, men egentligen är det inte främst stigande värme som gör att vi kan odla vin. Det handlar om att vi har hittat druvsorter som trivs bra i det Svenska klimatet. Solaris som vi odlar ger bättre druvor här än i varmare länder. När jag och min fru började göra vin var det med inställningen att ”Vi får se om vi kan dricka skiten själva!”. När vi 2018 anmälde oss till en tävling i Rioja och helt oväntat fick en guldmedalj bland 2600 tävlande förstod jag att vi var på gång att bli en del av något unikt.

Nytt liv i den gamla gården

Lars Swegen har en bred bakgrund – från bankchef på SEB till krögare på Pensionat Klinta i Höör. Han köpte Kvarnfors för sex år sedan.

– Då hade jag inte en tanke på något som hette vin, annat än att jag gillade att köpa en och annan flaska på Systembolaget, skrattar han.

Jag köpte utrustningen från en vintillverkare som har kört med den i snart tio år. Han är 62 och tyckte att att det fick vara nog – så kommer jag som är 82 och köper den av honom!

LARS SWEGEN

– För mig är det här något som bara är roligt, och ett sätt att fylla gården med verksamhet. Jag ser redan framför mig att Kvarnfors blir ett besöksmål med kafé och att tomten här fylls med vinplantor. Att kunna förvandla svinstallet som har stått tomt i många år blir ett sätt att fylla gården, som en gång hade arton anställda och var helt självhushållande, med liv.

Vinutrustningen som nu väntar på att hitta sin plats i det nya vineriet dök som av en tillfällighet upp på begagnatmarknaden precis lagom till att trion hade bestämt sig för att förverkliga sin idé.

– Jag köpte utrustningen från en vintillverkare som har kört med den i snart tio år. Han är 62 och tyckte att att det fick vara nog – så kommer jag som är 82 och köper den av honom! säger Lars glatt.

Och planerna för framtiden är inte direkt blygsamma om man frågar Mike Roe.

– Vi ser framför oss att nordöstra Skåne blir Sveriges champagnedistrikt!

TEXT&FOTO:erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x