INGREDIENSER
1 kg potatis
1 ägg
1 msk mjöl
2 msk mineralvatten, för ”raggigheten”
Olja och smör till stekning
Salt och peppar
800 gram rimmat sidfläsk i skivor
Rårörda lingon
SÅ HÄR GÖR DU
Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Stärkelsen i potatisvätskan bidrar dock till frasigheten.
Vispa ihop ägg, mjöl och mineralvatten och vänd ner potatisen i smeten. Salta och peppra.
Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt med lite olja och ev. smör i pannan, stek inte för länge. Håll fläsket varmt.
Bryn olja ev. smör och lite fläskflott i pannan. Ta lagom med smet för en Raggmunk och platta ut så att den inte blir för tjock. Stek Raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på bägge sidor
Servering
Servera Raggmunken varm med fläsket och väl avrunna rårörda lingon.
ÖVRIGT
Dryckestips Jag rekommenderar öl till Raggmunk och fläsk. En god lager, med eller utan alkohol. Raggmunk är en svensk maträtt bestående av riven potatis som kan blandas med en smet av mjöl, mjölk och ägg, beroende på vilket recept man föredrar. Forskning i Sverige, exempelvis redovisad i Wikipedia, gör gällande att rätten dateras till tidigt 1900-tal, mer exakt 1904. Historiskt har raggmunkarna tillagats så att man stekte hela smeten i en munkpanna. Raggmunkarna var då runda klot och därav namnet munk, raggiga av den rårivna potatisen. Raggmunken skall vara raggig i kanterna och gyllenbrun. Helst skall en stor raggmunk serveras i stället för flera små lagda på varandra. Fläsket skall vara genomstekt på båda sidor men ej för hårt och vara av god kvalitet, gärna från närodlade grisar. Lingonen skall helst vara rårörda. Min barndoms raggmunkar var av det mer traditionella slaget, det som återfinns i de flesta kokböcker för vardagsmat, råriven potatis och pannkakssmet. Jag har här valt att presentera Raggmunksakademins recept. Jan Isaksson.