Espresso – Din lokala tidning
raggmunk med fläsk

Raggmunk med stekt rimmat fläsk och rårörda lingon

cervinia

Jag heter Jan Isaksson, trivs bäst med att kallas Isak. Jag bor sedan några år i Breanäs och har därigenom kommit i kontakt med Husmanskostens vänner där jag varit medlem i drygt två år.Jag har valt att skriva om Raggmunken, min absoluta favorit inom området husmanskost.

MAT. Raggmunk är en svensk maträtt bestående av riven potatis som kan blandas med en smet av mjöl, mjölk och ägg, beroende på vilket recept man föredrar. Forskning i Sverige, exempelvis redovisad i Wikipedia, gör gällande att rätten dateras till tidigt 1900-tal, mer exakt 1904. Historiskt har raggmunkarna tillagats så att man stekte hela smeten i en munkpanna. Raggmunkarna var då runda klot och därav namnet munk, raggiga av den rårivna potatisen.

Raggmunken skall vara raggig i kanterna och gyllenbrun. Helst skall en stor raggmunk serveras i stället för flera små lagda på varandra. Fläsket skall vara genomstekt på båda sidor men ej för hårt och vara av god kvalitet, gärna från närodlade grisar. Lingonen skall helst vara rårörda.

Raggmunkar med stekt fläsk har blivit en mycket populär rätt på såväl kvarterskrogar som finare restauranger. Om du inte vill laga dina egna raggmunkar kan jag varmt rekommendera restauranger som Broby Gästis och Golfkrogen Äskya, Älmhult.

Min barndoms raggmunkar var av det mer traditionella slaget, det som återfinns i de flesta kokböcker för vardagsmat, råriven potatis och pannkakssmet. Jag har här valt att presentera Raggmunksakademins recept.

RAGGMUNK MED FLÄSK OCH RÅRÖRDA LINGON

4 portioner
1 kg potatis
1 ägg
1 msk mjöl
2 msk mineralvatten, för ”raggigheten”
Olja och smör till stekning
Salt och peppar
800 gram rimmat sidfläsk i skivor
Rårörda lingon

Tillagning
Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Stärkelsen i potatisvätskan bidrar dock till frasigheten.
Vispa ihop ägg, mjöl och mineralvatten och vänd ner potatisen i smeten. Salta och peppra.
Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt med lite olja och ev. smör i pannan, stek inte för länge. Håll fläsket varmt.
Bryn olja ev. smör och lite fläskflott i pannan. Ta lagom med smet för en raggmunk och platta ut så att den inte blir för tjock. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på bägge sidor.

Servering
Servera raggmunken varm med fläsket och väl avrunna rårörda lingon.

Dryckestips
Jag rekommenderar öl till raggmunk och fläsk. En god lager, med eller utan alkohol, passar alltid bra till den salta maten.

För ytterligare information gå in på raggmunksakademien.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x