INGREDIENSER
300 gr inlagd sill
1 dl majonnäs
1 dl smetana eller gräddfil
1 tsk Dijonsenap
1 tsk ättika
50 gr ramslök
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
2 msk vatten
Salt
Nymalen svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda majonnäs, smetana/gräddfil, Dijonsenap och ättika.
Mixa ramslök, persilja, dill och vatten.
Rör ner örtmixen i majonnäsblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär sillen i fina bitar och vänd ner i såsen.
Låt stå svalt 12 timmar före servering.
ÖVRIGT
I april-maj är det tid att ge sig ut och plocka ramslök – en riktig delikatess, som under de senaste åren seglat in på många kockars favoritrecept/menyer. Utanför Sverige har det länge varit populärt med ramslök, i Tyskland heter den Bärlauch och finns att köpa i vanliga matbutiker. Här hemma har den börjat dyka upp i välsorterade grönsaksavdelningar, men den är ganska dyr så det är tur att den växer vilt runt knuten. Matglada ger sig ut en tidigt vårdag för att plocka nässlor, när deras späda skott har kommit ur marken. Av dem bereder han/hon sedan en av svenska kökets verkliga läckerheter, nässelsoppa. Men franska gastronomer lär inte begripa sig på denna njutning. Huvudsaken är ju att vi gör det. Förr i tiden hade vi nässlor inte bara i soppa utan även i våra näsdukar, kragar m.m. eftersom nässelfiber ger ett mycket fint och mjukt tyg, kallat nättelduk.