Espresso – Din lokala tidning

Regnar det?

Det är underligt,  jmen faktum är, att de lökar, som blommar på vår och försommar kallas enligt traditionen för höstlök, beroende på att de ska planteras på hösten. Rimligen bör de kallas vårlök men det gör i stället de lökar, som ska sättas på våren och blommar under sommaren och hösten. Man kan ju undra hur det blivit såhär.

Lökarna Du sätter nu på hösten har redan den kommande blomningen färdig inne i löken. Du kan t.o.m. se blomman i mikroformat inne i löken om Du delar den i två delar på mitten från topp till bas. Det enda som kan påverka blomningen är lökarnas storlek och hur lökarna hanteras innan plantering. Det är viktigt att de förvaras svalt och inte alltför torrt, både i butiken och när Du fått hem dem. Låt dem inte ligga utan plantera så snart du kan. Drabbas de av intorkning riskerar blomningen att utebli. Lökar ska sättas på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Grundgödsla med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel för kommande års blomning. Gödseln krafsar Du ner i jorden under löken. Tulpaner är hungriga och behöver mycket näring, så förutom benmjöl vid planteringen ska dessa också ha gödsel just efter blomningen, annars finns risk att andra årets blommor uteblir eller minskar starkt i antal och storlek. Bladen ska också vissna ner innan de tas bort för att kraften ska gå ner i löken.

Det enklaste sättet att plantera lök

De flesta smålökar, som kan bilda mattor, behöver inte grävas ner utan kasta ut dem i buskaget tillsammans med benmjöl eller Algomin Trädgårdsgödsel och lägg sedan plantjord/täckbark över. Lökarna ska hamna ungefär tre gånger lökens storlek djupt. Tänk på att tulpanernas och krokusarnas blommor är delikatesser för rådjur och kaniner, så skydda dessa när de sticker upp ur jorden på våren med blodmjöl eller annan avskräckning. Blodmjöl luktar slaktplats för de vilda djuren och gör att de väljer bort dessa blommor.

Vissa lökar sprider sig snabbt både genom att bilda sidolökar och att fröa av sig. Dessa kan Du med fördel plantera under stora buskar som marktäckare. Pärlhyacint, krokus, vintergäck, scilla, vildtulpan och påsklilja är bra exempel på sådana. Den senare tillhör gruppen narcisser, som rådjur och kaniner inte är intresserade av.

Bästa tiden att plantera träd och buskar för en bättre miljö

Det är en gammal kunskap att man utnyttjar växter för att ta hand om och bryta ner miljöföroreningar i utsatta områden. Växterna tar också upp och binder koldioxiderna, som bildas vid förbränning. Koldioxid använder växterna för att bygga celler och helt enkelt växa. För att förstå detta bättre ska jag ge ett exempel: Ett stort träd som levt i kanske 100 år har lagrat upp koldioxid från luften under alla dessa år. Huvudbeståndsdelen i detta träd är just kol. Bränner man upp trädet försvinner den upplagrade koldioxiden upp i luften igen och kvar blir en liten hög av aska, som består av olika mineralämnen och kalk. Det som vi kallar gödsel! Det är svårt för oss att förstå att växterna genom fotosyntesen tar upp den osynliga koldioxiden och omvandlar den till synlig ved. Enkelt kan man säga att träden består av ”luft”.

Använder vi träden till att bygga hus och annat som inte ska brinna upp kan vi minska koldioxiden i atmosfären rejält. Planterar vi massor av nya träd där vi har kalhuggit kan dessa växter absorbera mer och mer koldioxid. Detta är en mycket enkel och säker metod för att minska den globala uppvärmningen.

Vi vet att många trädgårdsväxter är väldigt duktiga på att ta hand om både koldioxid och föroreningar. I städerna planteras gärna plataner och i Kalifornien planteras idegranar i mängder för att man vet att dessa är specialister på att minska föroreningarna från alla motorfordon. Man använder majsplantor för att få upp miljögifter ur förorenade jordar.

De tropiska regnskogarna fungerar som jordens lungor. De syresätter luften, binder vatten och tar hand om koldioxiden samt ger ett fantastiskt djur- och växtliv. Det är märkligt att det ska vara så svårt för jordens politiker att förstå en så enkel sak.

Det är bara växter, som kan förvedas, som fungerar som koldioxidfångare. Gräs är koldioxidneutralt eftersom gräset växer till under sommaren och binder då koldioxiden men närmare hösten minskar tillväxten och en del av grässtråna förmultnar och avger därmed sin lagrade koldioxid. Så är det med alla perenner också. Plantera mer vedartade växter för en bättre miljö och sundare liv.

En underlig händelse i vår digitaliserade värld utspelade sig i vårt uterum för någon vecka sedan. Jag stod med kaffebrickan i händerna och mobilen klämd mellan handtag och fingrar. Jag tittade bort mot almanackan på bordet i vilken jag prickar för alla passerade dagar med halskragstvånget. Jag läste på rubriken: Alstermo! Jag frågade Eva högt: Alstermo, var ligger det?

Hör och häpna! Innan Eva ens hade öppnat munnen för att svara (vilket går mycket snabbt) talade mobiltelefonen med hög stämma:

”Alstermo är en tätort i Uppvidinge kommun i Kronobergs län…” o.s.v. Jag höll på att svimma och glodde ömsom på mobilen och ömsom på Eva. Det mest anmärkningsvärda var inte att svaret kom från mobilen utan att någon hann svara före Eva! Att mobilen lever ett eget liv det vet man ju sedan gammalt.

Rätt svar: Hembiträdet!

   

Hälsningar

Jankov

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x