Espresso – Din lokala tidning

Reko-ring Älmhult – hög kvalitet utan mellanhänder

Vill du enkelt och regelbundet kunna köpa hem lokal mat efter jobbet? Eller värper dina hönor fler ägg än du själv gör av med? Då är REKO-ring Älmhult något för dig!

Torsdagskvällar jämna veckor vid halv sex-tiden förvandlas en del av Älmhults torg till en samling små gårdsbutiker på fyra hjul. Till synes helt vanliga bilar, men skenet bedrar. Likt kaniner ur en trollkarls hatt framtrollas ur bagageutrymmen och baksäten allt ifrån oxsvans, vaktelägg och getbog till honung, bröd, potatis, korv och marmelad. Under säsong kommer det även fram pinfärska frukter och grönsaker. Varorna hämtas upp av kunder som tidigare i veckan gjort sina beställningar hemifrån via facebook (eller via telefon) och som nu kan se fram emot en smakfull helg med tillfredsställelsen att ha bidragit till riktigt lokal handel och matproduktion.

Hur funkar det?
Du går med i gruppen ”REKO-ring Älmhult” på facebook. Där lägger producenterna upp annonser med sina produkter ca en vecka innan utlämningen. Som konsument bokar du det du vill ha genom att skriva en kommentar under respektive annons.

Varför REKO?
Meningen med REKO-ringar är att på ett enkelt sätt och på en central plats föra samman lokala matproducenter och konsumenter för handel utan mellanhänder. Alla varor förbeställs så det blir inget svinn. Konceptet med REKO-ringar har spridit sig snabbt och vi hoppas att många producenter och konsumenter hittar till vår REKO-ring i Älmhult! Direktkontakten är givande för båda parter.
Matpriserna i ringen ligger ungefär på samma nivå som i affären, men kvalitén är högre, maten färskare och bondens lön mer rättvis. Det är inte tillåtet att skänka bort varor eller sälja till ett orimligt lågt pris. Konsumenten ”lär känna sin mat” och har möjlighet att ställa frågor direkt till producenten. Relationsmat är framtiden! Vill man ha chans att se och känna på varorna innan man köper, kan man passa på under de torglördagar som Det Lokala Skafferiet* är med på. Under 2019 kommer det att vara den 27/4, 31/5-1/6, 29/6, 24/8 samt 28/9.

*Det Lokala Skafferiet är en ekonomisk förening som består av småskaliga producenter och mathantverkare inom en radie på 80 km från Älmhult.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy