”Smålandslådan” är ett smart och genuint hantverk
Stapelbar, närodlad med smarta funktioner. Gjord för såväl prydnad som förvaring. I en källare på Funkisfabriken i Diö växer Richard Dudeks ”Smålandslådan” fram i olika färger och storlekar. Richard kommer från Tyskland och han förklarar namnet på sin populära produkt.
– I Tyskland är Sverige lika med Bullerbyn och Småland. Namnet är självklart för mig.
– Jo, jag gör mina lådor från början till slut, säger Richard Dudek och låter väldigt belåten med detta.
Han visar runt bland sortimentet i sin rymliga källarlokal i Funkisfabriken. Här har han skapat en snickeriverkstad för sitt företag Träglädje. Richard gillar verkligen hantverket och att jobba med trä.
– Jag är utbildad bygg- och möbelsnickare med gesällbrev och allt, berättar han.
Hans främsta skapelse, ”Smålandslådan”, är på många sätt en småländsk klassiker. Stapelbar i alla storlekar, gjord för att pryda och förvara. Den blir lätt en äppellåda, ett tidningsarkiv, ett vinställ eller varför inte en kryddhylla.
– Folk får använda sin fantasi, lådan är enkel men kan användas till allt möjligt.
Richard Dudek kommer från tyska Kassel. Vi känner igen historien om den som kommer på besök till en släkting i Småland och blir så förtjust att han eller hon stannar kvar. Så är det med Rickard.
– Jag hälsade på min syster som köpt ett hus i Liatorp. Det var på 1990-talet och nu står jag i Diö och gör trälådor. Namnet på min produkt var självklart. För många tyskar är Sverige lika med Bullerbyn och Småland.
När han inte jobbar i Funkisfabriken arbetar han gärna ett par dagar i dörrfabriken i Liatorp. Bra för både omväxling och ekonomi, som han säger.
Men tillbaka till ”Smålandslådan”. Med alla sina färger och storlekar har den något tämligen unikt. Den är bokstavligt talat närodlad. Det är viktigt för Richard Dudek. Han går runt i skogen och letar stockar. Mest blir det gran. Givetvis med markägarens tillåtelse. Ett lokalt litet sågverk sågar upp virket, sedan bär det iväg till verkstaden i Diö för vidareförädling.
Just nu har han hämtat virke från granskogen norr om Osby, så lådan är nog en liten bit skånsk också.
– Mina lådor fungerar bra utomhus, knepet är att göra en rejäl impregnering. Jag använder ett bad av svart te och ättikssprit som stått tillsammans med stålull några dagar.
Det kan man kalla en riktig huskur!
Men varför började du tillverka dina lådor?
– Min syster ville ha en snygg låda, så jag gjorde en till henne. Sedan fortsatte jag…
Richard säljer de flesta av ”Smålandslådan” på marknader och liknande evenemang. Vårmarknaden i Älmhult är han nöjd med, där gick det riktigt bra. Till Linköping åker han alltid när det vankas marknad. Och snart packar han bilen med sikte på Österbymo. En del av nöjet ligger ju i att träffa folk.
– Ja, det känns väldigt bra när någon säger att mina lådor är fina. Vill de sedan köpa dem också är det ännu bättre, konstaterar han.
Text och foto: Lasse Lindell