Espresso – Din lokala tidning
Image default

Risotto på Karl-johan eller annan Svamp

Risotto på Karl-johan eller annan Svamp

Johnny Billinger Risotto på Karl-johan eller annan Svamp Risotto på Karl-johan eller annan Svamp Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

1 gul lök finhackad

1 dl olivolja

4 dl Arborio-ris (ca 350 gram)

2 dl torrt vitt vin

Ca 1,3 liter varm höns- eller grönsaksbuljong

Ca 2 dl riven Parmesan eller Grana Pedano

Karl-Johansvamp, i mindre bitar, stekt och kryddad, alternativt annan svamp

Salt och nymald peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Dela svampen i mindre delar och stek den i smör på ett stekjärn. Krydda med salt och peppar till god smak och låt gärna lite vispgrädde få koka in.

Ta fram en rejäl gryta och fräs den finhackade löken i olivoljan. Låt den bli mjuk men inte få färg, det tar ett par minuter bara.

Rosta riset genom att röra ner det i oljan och löken tills det känns torrt. Rör runt ca 2-3 minuter. Detta gör att riset lättare tar upp buljongen och blir smakrikt.

Häll på vinet och låt det koka in/ånga bort helt och hållet. Slå på ca 1/3 av den varma buljongen. Från och med nu tar det ca 20 minuter innan risotton är klar. Rör sakta runt i grytan tills all buljong absorberats av riset. Tillsätt sedan 1-2 dl het buljong i taget och rör sakta runt tills riset inte kan ta upp mer.

Ta bort kastrullen och rör i den rivna osten och den stekta svampen. Den färdiga risotton ska vara krämig och lite lös. Ökad krämighet kan du få med en skvätt olivolja eller en bra klick smör. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

ÖVRIGT

Få svamprätter går upp mot en krämig och smakrik risotto. Risotto är standardrätt hos oss när svampsäsongen drar igång och det går utmärkt att använda fryst svamp. Lite pysslig att göra men vilket resultat! Receptet har jag tagit från Zetas förpackning till arborio-ris, men det finns flera olika märken att välja mellan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x