INGREDIENSER
1 gul lök
5 större potatisar
2 morötter
1/2 mellanstor kålrot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
4 dl grädde
2 dl mjölk
1 liten burk ansjovis med spad (100 g)
1/2 dl ströbröd
50 g smör.
SÅ HÄR GÖR DU
Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva löken och svetta den i lite smör.
Skala alla rotfrukter och strimla med hjälp av grova skivan på matberedaren eller för hand. Koka upp lättsaltat vatten och blanchera alla rotfrukter utom potatisen.
Låt rotfrukterna rinna av väl.
Blanda grädde, mjölk och ansjovis (även spadet).
Fyll en smord form med strimlad potatis och de lätt blancherade rotfrukterna och löken, slå ansjovisgrädden över, platta till ytan så att man skymtar grädden. Sikta ströbröd över och hyvla på smör.
Ställ i ugnen och tillaga cirka 1 ½ timme.
(Rotfruktsjansson blir lika god som vegetarisk rätt utan ansjovis)
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild