Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 11 03 kl. 22.58.39

Runacademys sju tips om hur du trotsar mörkret

Vi går nu mot allt mörkare tider vilket tyvärr hindrar många att ta sig ut att springa. Mer än var tredje kvinna känner sig otrygg utomhus på kvällar i sitt eget bostadsområde. Men det finns sätt att ta sig runt ängsligheten. Här ger vi på Runacademy sju tips på hur du kan trotsa mörkret och ge dig ut och springa.

Vi hamnar alla i den där mentala uppförsbacken varje höst. Det är redan mörkt när du kliver ut från kontoret. Att då snöra på sig löparskorna och ge sig ut i kylan är en tröskel många har svårt att kliva över. I synnerhet när det faktiskt kan kännas otryggt att springa på den stig eller elljusspår som alltid känns så lätt att springa på i augusti. Faktum är att färsk statistik från BRÅ visar att mer än var tredje kvinna (35 procent) uppger att de känner sig otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att ge sig ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde.

Sju tips på hur du trotsar mörkret:

Använd en pannlampa

Med hjälp av en pannlampa kommer du få mycket bättre ljus som gör att du känner dig tryggare. På vissa ställen kan det ibland vara dålig belysning och då hjälper en pannlampa. Se bara till att pannlampan är fulladdad innan du tar dig ut.

Försök tänka logiskt utan att hetsa upp dig

Det man ska komma ihåg är att det oftast är dina egna tankar och föreställningar som du är mest rädd för. När det blir mörkt är det lätt att inbilla sig saker och en liten fågel kan lätt se ut att vara något helt annat. Det gäller att försöka tänka logiskt. Mörkret i sig behöver inte innebära att det faktiskt är farligare.

Spring korta intervaller om du är otrygg

Om du har svårt för att ta dig ut själv i mörkret så är ett tips att prova på korta intervaller. Här kan du då hålla till i ett mindre område där du känner dig trygg. Du kan till och med köra intervallerna utanför gatan där du bor. Ett exempel på roligt intervallpass är en stege om 60s/45s/30s/15s med 30 s vila mellan varje intervall. Detta upprepas sedan fyra gånger.

Klä på dig reflexer så att du syns!

Det är viktigt att synas ordentligt när du springer i mörkret. Se till du har på dig reflexväst och kläder så du syns ordentligt. Det kommer också göra att du känner dig lugnare.

Testa ett överfallslarm

Om du känner dig orolig så kan det vara smart att använda ett överfallslarm som kommer att tjuta om du trycker på en knapp. Det kan också vara smart att du berättar för någon vart du tänkt att springa så fler vet var du håller till någonstans.

Testa springa reflexslinga

Det är fantastiskt roligt att springa i mörkret i skogen längst en reflexslinga. Reflexerna gör att det lyses upp ytterligare och det gör att man känner sig tryggare. Det finns redan på vissa motionsområden färdiga reflexslingor. Ett tips är annars att bygga en egen reflexslinga i skogen med hjälp av reflextejp. Att bara göra en slinga på en kilometer som man kan springa flera varv på gör att det blir häftigt och att man känner sig tryggare.

Ta sällskap

Om du tycker det är otäckt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap. Tillsammans med någon annan så blir mörkret lättare att hantera och till slut kanske du även vågar ge dig ut på egen hand!

Om Runacademy:

Runacademy grundades av Petra Kindlund 2013 i Stockholm och har löpargrupper på över 100 platser i Sverige. Över 10 000 löpare är anslutna till verksamheten och de har ca 600 ledare.

Runacademys syfte är att sprida löparglädje och få fler att lära sig hur löpningen kan bli roligare. Till oss är alla välkomna att vara med!

Runacademy kommer i sina sociala kanaler under hösten uppmuntra löpare i hela Sverige att visa upp bilder på när de trotsar mörkret under taggen #feelsafetorun för att skapa spridning och inspiration.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x