Espresso – Din lokala tidning
afrikansk svinpest

Så hindrar vi afrikansk svinpest från att sprida sig

Sjukdomen afrikansk svinpest har upptäckts i Västmanlands län, Fagersta kommun. Det är det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. Därför är det extra viktigt att rapportera självdöda vildsvin. Vi kan alla hjälpas åt att förhindra att sjukdomen sprider sig i Sverige.

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig sjukdom som drabbar vildsvin och grisar men inte människor eller andra djurslag. Det är viktigt att minska risken för smittspridning eftersom det är en mycket smittsam sjukdom som innebär stort lidande för smittade djur. Ett utbrott skulle få stora konsekvenser för grisnäring, jakt och skogsbruk.

Detta kan du som privat person göra:

• Släng matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.

• Kompostera ditt matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i.

• Det är inte tillåtet att lämna matavfall på någon återvinningscentral. Matavfall samlas in av ÖGRAB i Osby kommun och transporteras till avfallsanläggningen i Kattarp, där det förvaras i lastväxlarflak som förhindrar åtkomst för vildsvin.

• Anmäl om du ser dumpat avfall i skog och mark, särskilt om det är matavfall till miljobygg@osby.se.

• Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt: www.rapporteravilt.sva.se

Så sprids afrikansk svinpest

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Mellan svinbesättningar kan virus överföras med levande djur, kläder, bilar och redskap.

En annan viktig källa för smittspridning är animaliska livsmedel. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många lättrökta eller saltade produkter så är matavfall ett spridningssätt till nya områden. Det är därför förbjudet att utfodra både tama grisar och vildsvin med matavfall.

Ta inte heller med dig köttprodukter hem från ett land där svinpest förekommer. Mer information hittar du på: www.lansstyrelsen.se/skane

Källa: Osby kommun

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x