Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 12 05 kl. 22.54.58

Så minskar du risken för stenskott

BILÄGANDE. Stenskott får man året runt och vi vet alla hur irriterande det är när det smäller. Vårvintern är värst men även nu när kylan kommer så ökar stenskotten när framrutan snabbt ska värmas upp från en kylig utetemperatur.

Den blir mer skör och känslig för yttre påfrestningar. Det innebär att gamla stenskott får rutan att spricka lättare samt att små stenar från grusade vägbanor för större konsekvenser.

Så har du redan idag skador på framrutan, så är det idé att fixa det innan den riktiga kylan kommer.

HÅLL AVSTÅND

– Den vanligaste situationen för att få stenskott, är vid omkörning och påfarter, förklarar Pontus Henriksson VD

för Glaskedjan i Osby. Då bör du vara extra försiktig. Men eftersom mycket sten fastnar i våra vinterdäck och nyckfullt lossnar, så blir du straffad när du ligger för nära bilen framför. Ett annat tips är att sänka farten ordentligt vid möten. Frågar man bilförarna om orsaken till stenskott så är det tämligen vanligt att men skyller på dåligt underhållna vägar.

SNABBA ÅTGÄRDER

Så vad gör du om olyckan är framme?

– Först och främst så bör du skydda stenskottet från fukt och smuts, säger Pontus. Det gör att du kan konservera skadan tills du får tid och möjlighet att laga. Så var försedd med tejp eller stenskottsplåster. De finns hos oss och alla andra som fixar stenskott men också på tankställen längs vägarna. Se till att du alltid har detta tillgängligt i bilen. Boka tid för att fixa rutan. Ju fortare desto bättre. Får du för många stenskott så behöver troligen hela rutan bytas. Vi sköter sin allt även med ditt försäkringsbolag.

När måste vindrutan bytas?

– Först och främst så måste den bytas när den spruckit eller om stenskottet kan skymma din sikt, förklarar Pontus. Men också när du har tre eller fler stenskott, närmare kanten än 5 centimeter. Det samma gäller om stenskotten sitter framför bilens sensorområde i vindrutans överkant (området där kamera, regnsensor etc. sitter). Storleken på stenskottet spelar också roll. Är det större än 3 cm så kan det vara tillräckligt för att rutan måste bytas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x