Espresso – Din lokala tidning

Sahar i Thailand

Hur hamnade du där? Under sommaren/semestern 2014 reflekterade jag över mitt dåvarande jobb som jag kände mig ganska mätt på efter 4,5 år (deltid & heltid). Jag har alltid drömt om att leva utomlands någon gång i mitt liv, så jag satte igång och letade efter ett nytt och spännande jobb med internationella möjligheter. Jag sökte en hel del olika jobb på olika företag världen över, svenska såväl som utländska. Men jag hittade en annons på jobbsidan Monster.se där de sökte en nyutexaminerad civilekonom som VD-assistent till ett svenskt företag i Bangkok. Det lät riktigt bra och att få jobba i ett svenskt företag även när man är utomlands är en extra trygghet. Man kan lättare känna att man vet vad man ger sig in på med tanke på att man redan kan den svenska företagskulturen.  

Vad gör du?

Jag jobbar som VD-assistent i ett svenskt företag som heter Diakrit. Diakrit har sitt operationella kontor i Bangkok, där även ledning och största delen av personal samt produktion finns. Min titel är ”Executive Assistant to CEO and Management”. Men jag känner att det är väldigt svårt att sätta ord på ”vad det är jag gör”. Jag jobbar främst med VD:n, men också hela ledningen, och fungerar som en samordnare som får ta del av allt som händer i företaget och knyta ihop alla trådar. Mina assistentsysslor (vilket just nu är cirka 30 % av jobbet) är bland annat att hjälpa till inför möten, planering, förbereda material, skriva rapporter, och brev, hålla koll på kalendrar, med mera. Min andra syssla är att hjälpa till och ”bolla tankar” med olika personer i ledningen, ge feedback och input på olika tänkta strategier, med mera.  

Hur ser livet ut?

Jobbar mån-fre, 9-18. Helgerna (under dagen) brukar vi antingen turista lite, finns ju så himla mycket attraktioner i Bangkok, såsom historiska platser, eller enorma marknader med allt möjligt de säljer, samt flera enorma shoppingcenter. Eller så tar vi det lugnt vid poolen, vilket är ganska skönt att göra med tanke på att man utsätts för mycket storstadsstress under vardagen… Min sambo och jag älskar att prova på ny mat och nya restauranger (vilket det finns ett oändligt utbud av i Bangkok, mat från alla ställen i världen). Annars är bio väldigt populärt här i Bangkok, billigare än i Sverige, och salongerna/skärmarna är mycket större än i Sverige. Man har mer avancerad teknik och dessutom skönare stolar med mer utrymme.  

Hur länge har du tänkt stanna?

Så länge jag trivs på jobbet och i Bangkok. Jag kan tänka mig att det blir ett längre tag i alla fall, tiden flyger iväg härborta!  

Vad händer härnäst?

Jag fortsätter jobba på (har inte varit här i mer än 3 månader) och hjälper företaget att växa internationellt. Jag ser framtida möjligheter i form av andra tjänster inom företaget i takt med att vi växer på nya marknader.  

Vad händer i framtiden?

Jag hoppas på att få utveckla min karriär ytterligare, och vet om att jag inte kommer att återvända till Sverige de närmaste åren i alla fall. Men till framtiden kan jag tänka mig att göra det. Det beror på vad som händer, kan också tänka mig flytta och bo i andra länder i andra delar av världen.  

Faktarutor

 

Fakta om Sahar:

Mitt namn är Sahar Zia, 24 år. Civilekonom, tog min magisterexamen 2013 vid Högskolan i Kristianstad, med inriktning mot internationell marknadsföring. Jobbade tidigare som rådgivare på Sparbanken Skåne i Kristianstad. Hösten 2011 studerade jag i Mexiko, och det var där som jag verkligen fick smak för livet utomlands. Mina intressen är att umgås med min pojkvän, vänner, gå ut och äta, gå på bio, och att dansa salsa.  

Fakta omBangkok:

Mitt intryck av Bangkok, efter att ha bott här i 3 månader, är att det är en storstad med så himla mycket att se och göra. Det finns en bra infrastruktur med både Metro och Sky-train, moderna och vackra skyskrapor, men det står i kontrast mot fattigdomen som också är synlig. Thailändarna är väldigt trevliga, har stor respekt för sin hälsa och allt levande. Det är säkert till stor del tack vare buddhismen, en fredlig religion med bra värderingar.  

Fakta om hur man får ett liknande jobb:

Jag sökte mitt jobb via en jobbannons i vanliga jobbsökningssidan www.monster.se. Däremot finns det många hemsidor som inriktar sig på utlandsjobb, såsom www.utlandsjobb.nu. Google är det bästa. Eftersom Diakrit växer så fort, har vi oftast också många nya lediga tjänster och praktikplatser ute, som man kan hitta på vår hemsida (www.DIAKRIT.se). Det står oftast i annonserna om de kräver engelska – thai – eller svenska. [dt_slideshow width=”1200″ height=”500″ posts=”sahar” /]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x