Espresso – Din lokala tidning

Samverka skola och arbetsliv på Borgen

Första workshopen med Samverka Skola Arbetsliv (SSA) arrangerade studie – och vägledarna Peter Nord och Malin Forsberg i samarbete med förvaltningschef Mia Johansson och områdeschef Jessica Jönsson på Borgen i Osby i slutet av april.

Samverkan Skola Arbetsliv handlar om mer än om PRAO. På workshopen deltog lokala företag, kommunens tjänstemän, kommunalrådet Niklas Larsson och givetvis eleverna från årskurs 7-9.

– Det finns många saker att utveckla mellan näringslivet och skolan, och på wokshopen får elever, företagare och pedagoger tillfälle att brainstorma och komma fram till framtidsvisioner, berättar Peter.

– Vi hoppas på att det blir en mycket trevlig dag och att det utbyts erfarenheter och att det skapas framtida idéer på hur vi kan utveckla samarbeten, säger Malin.

Linda Svensson från Experis höll föredrag om ”Att attrahera morgondagens kompetens”. Ett mycket intressant och inspirerande föredrag som ledde till eftertanke. Här fick åhörarna lyssna till hur generationerna genom tiderna har samarbetat och samverkat.

– Generation Y (”why” efter engelskan) är födda 1985 – 2009 och kallas för Millenials. Det är bara för att de ofta ställer frågan ”Varför” och är ifrågasättande på ett positivt sätt.
Det har skett stora förändringar om man ser tillbaka på tidigare generationer, och då märker man att Generation Y tänker mer på miljön, och de kan också bland annat multitaska. Det förekommer mer att de Jobbgiggar* också.

Det fanns runda bord med ett stort pappersark och färgkritor och det brainstormades friskt bland såväl ungdomar som vuxna.
Vi frågade eleven Emma Ernstsson som går i åttan om vad hon tyckte om workshopen?

– Jag tycker det är jättebra att skolan ordnar såna här tillfällen där alla kan mötas och föredraget var enormt bra. Jag fick också uppslag på hur man kan gå tillväga för att få sommarjobb. Dagen har varit enormt trevlig och stimulerande, det kom jättebra idéer upp tack vare workshopen, avslutar Emma intervjun med.

Text och foto: anita@espressomedia.se

*Att jobbgigga innebär att till exempel arbeta på ett företag kortare perioder upp till 2 års tid, och sen att förverkliga en dröm som t.ex. att vara volontärer i Afrika en tid och få den upplevelsen för att sedan återvända till Sverige igen för att arbeta ett tag.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy