Säsongsinspirerad meny för den hungrige. Nu är vitkålen billig och den används med fördel till kåldolmar. Kåldolmar nämndes i Sverige för första gången i Cajsa Wargs receptbok från 1765. Efter det så har i princip varje receptbok sitt eget recept. Vilket man tycker bäst om är förstås var och ens tycke och smak. Jag kan tänka mig att många tycker som jag, att det vi fick hemma när vi växte upp smakade allra bäst. Därför skall ni nu få min mors recept på, enligt mig, de bästa kåldolmarna.
Kåldolmar
Ett vitkålshuvud (stort)
1 kilo fläskfärs
1 kokt mosad potatis eller 1/2 dl potatismospulver
1/2 dl skorpmjöl
2 ägg
2 tsk salt
1 1/2 tsk vitpeppar
Lägg den mosade potatisen tillsammans med skorpmjölet i en bunke och rör om. (Om ni använder mospulver så tillsätter ni lite vatten.)
Blanda i äggen och färsen. Krydda, och späd eventuellt med lite mjölk.
Förväll kålhuvudet i lätt saltat vatten. Cirka 2 tsk salt per liter vatten. Låt det koka i 5-10 minuter. Spara kokspadet.
Efterhand som kålbladen mjuknar så skär du loss dem från stocken. Skär bort den grövsta delen av nerven så att det går lättare att rulla ihop bladet.
Lägg 1-2 msk färs på bladet. Vik och rulla ihop dem till ett paket och bind om dolman med en bomullstråd. ( Finns speciell stektråd. )
Bryn dolmarna runt om i smör på ett stekjärn tills de får en fin brun färg.
Lägg dolmarna i en gryta och häll på kokspadet så det täcker. Låt koka i cirka 30 minuter eller tills kålen känns mjuk.
Ta upp kåldolmarna. Späd skyn om det behövs. Tillsätt eventuell grädde. Red av såsen och låt den koka 3-5 min. Lägg därefter tillbaka dolmarna i såsen.
Serveras med kokt potatis och lingonsylt.
Blåbärspaj, ca 10 bitar
En god paj som efterrätt är aldrig fel. Här är ett enkelt recept där du kan använda bär, äpplen eller vad du känner för.
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
ca 5 dl bär, gärna frysta
2 msk florsocker
2 tsk potatismjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret på ett stekjärn och rör ner övriga ingredienser.
Tryck därefter ut degen i en pajform.
Fyll pajformen med blåbär, ca 5 dl. Pudra över 2 msk florsocker blandat med 2 tsk potatismjöl.
Grädda i ugn ca 25 minuter eller tills du ser att degkanten på pajen är brun och fin.
Serveras ljummen med vaniljglass.
Karl-Börje Augustinsson, Husmanskostens vänner
Här kan du läsa förra krönikan från Husmanskostens vänner.