Espresso – Din lokala tidning
Selma möter världen i skolan

Selma möter världen i skolan

UTBILDNING. Selma Zairi Johansson börjar nu i augusti på ännu ett skolår på International School of Älmhult. Det är en IB-skola, International Baccalaureate.

På Selmas skola går det cirka 700 elever från imponerande 47 länder, och lärarna som undervisar kommer från 34 olika länder. Man kan alltså lätt hävda att Selma möter världen i skolan.
Här möts unga människor från världens olika hörn på en skola i en mångkulturell miljö för att bli internationella, och undervisningarna sker på engelska.
Vi på Espresso träffade Selma hemma hos henne i Älmhult när hon hade sin sista sommarlovsvecka.

Flerspråkig

Selma är bara 10 år, men fyller nu i augusti 11, och redan nu i den här tidiga åldern så pratar hon flytande engelska och marockanska då hennes mamma Sofia kommer från Marocko.
Selma pratar givetvis flytande svenska och lite franska också. Hon har stolta föräldrar i mamma Sofia och pappa Morgan.
Det är en världsvan flicka vi möter.

Från Klöxhultsskolan till Internationella skolan

För fyra år sedan, när Selma gick i F-klassen på Klöxhultsskolan så flyttade hon över till Internationella skolan.
– Det var ledsamt från början att byta och lämna klasskompisarna. Men snabbt kom jag in i den nya skolan och jag lärde mig flytande engelska på bara två månader. Och engelskan är ju ett världsspråk som man ska kunna för att prata med människor i världen, säger Selma.
Varför Selma gick över till den internationella skolan var för att hennes mamma Sofia fick arbete utomlands och Selma skulle förberedas för den internationella skolan där. Det blev inte så men Selma går fortfarande på skolan idag. Det finns antagningskrav och det är att antingen skall eleven flytta utomlands och skolan skall verka som förberedande inför den utländska skolan. Eller också att eleven kommer från utlandet och har kopplingar till Älmhult där det finns ett multinationellt företag som har många utländska medarbetare.

Skillnader skolorna emellan

Är det någon skillnad på att gå på den här skolan mot din tidigare skola?
– Ja alla lektioner är på engelska, till och med när vi har rast så pratar jag engelska. Sen är skolan uppdelad i EYP ( earlier years program), PYP ( primary years program)och MYP ( middle year program).
– I PYP 5 börjar skolan klockan 08:15 och vi går till klockan 15:30 måndag till fredag. Och jag längtar tills skolan börjar då jag börjar klass MYP 1. Det skall bli spännande att ta sig an de nya ämnena. Annars så har vi matte, svenska, idrott, slöjd, och så skriver vi och lär oss att arbeta i grupp, samarbeta, vara omtänksamma mot varandra, ta ansvar, öppenhet och att vi utvecklas i vår egen takt, fortsätter Selma.

Selmas drömyrke

När vi frågade Selma om hennes drömyrke så har det varierat rätt mycket från det att hon gick i tvåan. Då var det aktuellt att bli polis, i tredje klass ville hon bli läkare inom ett specialområde och i fjärde klass så lutade det åt att bli frisör eftersom hon tycker mycket om allt som har med skönhet och styling att göra. En gemensam nämnare är att hon vill arbeta med människor.
Vi frågade henne om hon kunde se sig själv om 10 år; var hon befinner sig i världen och vad hon då tror att hon gör för någonting.
– I början så tror jag att jag bor ett tag till i Sverige för att sedan bo i något land utomlands. Vad det blir för någonting jag kommer att arbeta med det får framtiden utvisa, avslutar Selma intervjun med.

Text & Foto: Anita B Svensson

Här kan du läsa ett annat reportage om utbildning i Älmhult.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x