Espresso – Din lokala tidning
LokaltMat och Recept

Senapspanerad fläskkotlett

En panerad köttbit på tallrik
MAT. Fläskkotlett är en ofta sorgligt försummad råvara i Sverige. Det är mycket som får heta fläskkotlett nuförtiden, men det skall inte vi sanna matälskare acceptera. Det enda som duger till fläskkotlett är det kött som sitter på den tjockaste delen av kotlettraden på grisen. Likaså skall fettranden sitta kvar. Det är fettet som är smalbäraren i fläsk, och om man inte vill äta fettet får man skära bort det vid bordet. Kalasmat för en fin lördagskväll på tu man hand!

Ingredienser för 2 personer:
2 fläskkotletter med ben (a 200 g)
1 ägg
0,5 msk dijonsenap
0,5 msk svensk senap
rivet dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd
vetemjöl
smör till stekning
0,5 dl olja till stekning
salt och peppar

Garnityr: Några persiljekvistar eller rosmarinkvistar, 2 citronklyftor
Tillbehör: Knaperstekt bacon, grillade potatishalvor eller kokt potatis

Gör så här:
1. Vispa upp ägget och blanda med senapssorterna i en djup tallrik. Blanda brödet/ströbrödet med salt och peppar i en annan tallrik. Häll mjöl på ytterligare en tallrik. Doppa kotletterna i mjöl, skaka av lite, doppa dem sedan i äggblandningen och sist i brödet. Lägg kotletterna åt sidan så länge.
2. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek kotletterna gyllenbruna och frasiga, 5-6 min på varje sida. Lägg kotletterna på ett lager av hushållspapper i någon minut.
3. Lägg upp på varma tallrikar eller på ett varmt fat med potatis och bacon runt kotletterna. Garnera med några persiljekvistar och en citronklyfta.

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Relaterade inlägg

Stämningsfullt med stearin

Johnny Billinger

Plats för Amatörkonst

Johnny Billinger

LJUSET I TUNNELN – Ny belysning ska skapa trygghet och stämning

Johnny Billinger

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy