MAT&DRYCK. Den som har besökt Brännborns Café i Broby kanske har lagt märke till pokalen från Mack-SM. Snart kan det bli en buckla till, när Ann Brännborn åker till Stockholmsmässan den 9 november för att tävla om vem som gör Sveriges bästa macka.
Den uppmärksamme har kanske även noterat att den buckla som står bakom disken hos Ann och Annika Brännborn har en plakett av silver i toppen. Annika är veteran i sammanhanget, och när det nu är dags att skicka den yngre generationen så är det med guldet i tankarna.
– Det ska nog gå vägen, jag är väldigt taggad, skrattar Ann som har tagit en paus från fredagens smørrebröd, som numera är tradition på Brännborns som ligger mitt i Broby.
– Nu är det två år sedan vi öppnade, och även om det är tufft på många sätt att driva café, så har det blivit precis som vi hoppades. Det är roligt att gå till jobbet varje dag, och vi har lärt känna många nya människor, säger Ann.
”OÄNDLIGA VARIATIONSMÖJLIGHETER”
Så varför vill man tävla i mackor?
– Det finns en macka för varje tillfälle, och variationsmöjligheterna är oändliga! Jag väljer att satsa på säsongens smaker, säger Ann.
– Helst ska den serveras lite ljummen. Brödet bakar man själv och har med sig till tävlingen, annars tillreds mackan på plats. Jag har redan varit uppe i Stockholm och träffat alla finalisterna när vi tillredde våra mackor för fotografering.
Ann och Annika – som är systerdotter och moster – valde att satsa på ett eget café när möjligheten dök upp 2022.
– Vi hade jobbat ihop tidigare som kallskänkor på Ica Maxi i Kristianstad, och vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Ann.
– På senare tid har vi testat lite nya grepp – bland annat kör vi quiz i caféet, och vi har breddat våran kundkrets när det gäller catering.
– Vi har ingen färdig meny, utan tar fram det kunderna efterfrågar på beställning – det är kul att kunna överraska i stället för att ha ett färdigt koncept, säger Annika – som för övrigt är övertygad om att systerdottern Ann har goda chanser i SM.
– När hon har vunnit måste vi ju såklart göra något kul här i caféet. Jag var med i Mack-SM 2021 och har väl en del goda tips med min erfarenhet säger Annika och sneglar på silverpokalen.
– Och jag är väldigt glad för att ha Annika bakom mig. Hon är min Miyagi, skrattar Ann.
TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE
EN BLIVANDE VINNARE?
Finalistmackan ”Mina drömmars stad” är en dröm bestående av en surdeg på vete och råg med kulturspannmål som gör brödet extra spännande. I kombination med chilismör, pumpakräm, friterad rödbeta och palsternacka toppade av de syrliga aroniabären och sirapsrostade valnötter uppfyller mackan alla önskemål på olika texturer och härliga smaker.
Källa: Mack-SM