Espresso – Din lokala tidning
nubben

Sillen kräva dessa drycker

DRYCK. Som jag redogjort för i en tidigare krönika har försäljningen av kryddad sprit nästan halverats sedan 2010. Håller en gammal svensk tradition på att försvinna? Ska nubben till sillen snart bli ett minne blott?

Jag vill absolut inte propagera för ökad alkoholkonsumtion, vi har väl alla blivit väl medvetna om de hälsorisker alkohol utgör. Men, om man någon gång ska ta sig en liten en så är det väl till sillen och nypotatisen i sommartid? En kryddad snaps som harmonierar med matjessillens kryddor, gräslökens fräscha smaker, gräddfilens insmickrande mjukhet, nypotatisen sötma och smörklickens sälta. Vilken kombination! De första tuggorna kräver inget annat men sedan! Först en klunk svalkande lager, med eller utan alkohol. Och sedan ett fast grepp om snapsglaset och en gemensam skål i favoritsnapsen. Själv vill jag ha den rumstempererad för smakens skull men de finns de som föredrar den sval eller kyld.

Men vilken är då favoritsnapsen? Först som sist kan jag berätta att det finns alkoholfria alternativ, såväl Skåne som O.P. Andersson finns i alkoholfria varianter. Och det kan väl vara trevligt för den som inte kan eller vill dricka originalen, men någon smakupplevelse är det knappast om jag får säga mitt (och det får jag i dessa spalter).

I mitten på juni publicerade The Spirits/Whisky News ett blindtest på ett 60-tal nordiska snapsar. I kategorin ”Traditionellt kummin- & anisbrännvin” fanns tre snapsar i topp med omdömet ”Suverän”: O.P. Anderson Aquavit (Nr 42, 295:-/70 cl, kryddning kummin, koriander, anis, fänkål), Aalborg Taffel Akvavit (Nr 178, 265:-/70 cl, ”Röd Aalborg” från 1846, kryddning kummin och dill) och Saltö Akvavit (Nr 80, 149:-/35 cl, kryddning: kummin, fänkål, pors).

I topp i kategorin ”Traditionellt dill-
& kumminbrännvin” fanns Gammel Opland Aquavit med omdömet världsklass (Nr 70624, 389:-/70 cl, kryddning kummin, citrus, dill; sherryfatlagrad i 26-28 månader). Världsklass gäller även för Lysholm Linie Aquavit (Nr 59, 295:-/70 cl, kryddning kummin, dill, pomerans, fänkål; lagrad 16 månader på sherryfat) och även här kom Aalborg Taffel Akvavit med som ”Suverän”, betydligt bättre än den modernare Aalborgs Jubileum.

Vilken är din favorit? Kanske kryddar du själv? Jag har just gjort ett antal flaskor porsbrännvin på de nya späda bladen. Den doftar sjö, är gudomlig, gröngul, mild och söt (inget socker!) perfekt till kräftorna eller bara som något gott att smutta på. Jag gör alltid besk i augusti när malörten står gul, den är god till ål och julmat. Till sommarsillen tar jag gärna en ”köpesnaps”, en O.P. Andersson, en Lysholm Linie Aquavit, en Aalborg Nordguld (Nr 89551, 339:-
/70 cl, med bärnsten i, lagrad på sherryfat) eller varför inte en Bommerlunder Aquavit med anor från 1760 – men den får du bege dig till Danmark eller Tyskland för att inhandla!

En underbar sommar önskar jag dig!

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x