Espresso – Din lokala tidning
tyringe simsallskap

Simning – en livsviktig kunskap

LYCKAD SATSNING ÖKAR SIMKUNNIGHET BLAND UNGA

FÖRENINGSLIV. Mögel, legionella eller resurser stoppar inte ett engagemang. När barns simkunnighet minskar så måste någon göra något.

– Att kunna simma är den billigaste livförsäkringen, menar Tyringe simsällskaps ordförande Karina Jannerstig.

Även om cirka 90% av alla barn på mellanstadiet lär sig simma så är trenden negativ. Ökad invandring är en orsak där barnen inte fått samma förutsättningar som vi i Sverige. Pandemin begränsade dessutom möjligheterna för oss alla under två år.

– Jag såg det tydligt i mitt jobb i skolan, berättar Karina. Hög frånvaro, skam och rädsla är några av orsakerna. Pandemin begränsade möjligheten ytterligare för barn i grundskolan. Oavsett så behövde vi göra något.

FICK 30 000 KR

Karina simmade själv som ung men har sen gått över till att vara tränare och nu ordförande i föreningen.

– Ja resurserna och möjligheterna ligger hos oss i föreningslivet. Men det är ett stort ansvar som dessutom kräver en ekonomisk stöttning – för att öka simkunnigheten igen.

I vintras ansökte TSS som stöd från Sparbanken Skåne och fick 30 000 kr för att klara en ökad verksamhet med tider och simlärare.

SVÅRT ATT NÅ UT

Först och främst så behövde föreningen nå ut till barn och föräldrar, för att berätta om möjligheten. – Tyvärr kunde inte skolan hjälpa oss med detta, förklarar Karina. Då skulle man inte kunna säga nej till andra föreningar, om de bad om motsvarande. Vi menade att eftersom simkunnighet är ett betygsunderlag för att få godkänt i gymnastik, så har skolan ett ansvar att erbjuda alla barn att simma. Men det hjälpte tyvärr inte. Så vi fick dra i alla andra trådar vi kunde komma på. Ambitionen var att få ihop 30 barn – Det blev 61.

Kostnaden steg från budgeterat 30 000 kr till 64 000 kr, som föreningen själva fick finansiera.

VAR TREDJE LÄRDE SIG SIMMA

livraddning

Flera av barnen från årskurs 4-9 kunde inte ta ett simtag.

– Många var livrädda för vatten och hade därmed undvikit att bada, berättar Karina. De finns också en skam som ofta hålls hemlig. Något som tydligt märks i frånvaro när det är bad på schemat. Men under de tio tillfällen som vi arrangerade under våren så har en tredjedel lärt sig simma. Flera andra fortsätter nu i sommarsimskolan och troligen också till våra nya satsningar i höst. Så det går att jobba mot trenden, men det kräver ett engagemang från samhället.

REDUCERADE MÖJLIGHETER

Normalt finns tre simhallar öppna i Hässleholms kommun, fyra om vi räknar in utomhusbassängen i Vinslöv. Normalt så täcker det en stor del av behovet. Men när simhallen i Tyrs hov fått mögelangrepp och duscharna i Qpoolen drabbats av legionellabakterier – så är allt inte som vanligt.

– Med stor hjälp av föräldrar har vi kunnat fortsätta verksamheten i både Bjärnum och nu Qpoolen, berättar Karina. Det är inte optimalt och något vi hade räknat in. Transporter innebär att föreningen dessutom tappar medlemmar. Vi hoppas nu att Tyrs hov öppnar i augusti som planerat.

De begränsade tiderna konkurrerar med allmänhetens bad.

– Vi kan få tider en fredag kväll klockan åtta, säger Karina. Men det är inte så populärt bland föräldrar att köra iväg en fredagskväll. Det är heller inte lätt med klockan 16 en torsdag. Folk jobbar och behöver ta ledig för att barnen ska få bada. Men nu är förutsättningarna som de är och vi måste anpassa oss.

NYTT BIDRAG BEVILJAT

Nu är första fasen i simprojektet avklarat. TSS har blivit prisat och fått den uppmärksamhet de förtjänat. Men engagemanget är inte slut. Tvärtom så växlar de upp verksamheten.

– Vi har lärt oss så mycket på resan så här långt och förstått att vi kan göra så mycket mer. Behovet är fortsatt stort. För att klara ta emot fler unga både till sommarsimskolan och till simskolan som sen fortsätter fram till årsskiftet, har föreningen ansökt och fått ett nytt bidrag från Sparbanken Skåne på 144 600 kr.

TEXT&FOTO: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

I LÄROPLANEN

Om simning i grundskolans läroplan Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

SOMMARSIMSKOLA I QPOOLEN

Passa på och anmäl ditt barn till sommarsimskolan mellan 15 – 27 juni. (uppehåll för midsommar) Vill du veta mer om grupper och tider så hittar du all information på TSS hemsida.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x