Espresso – Din lokala tidning

Sista klippet gjort för Björn

Björn Månsson är en välkänd profil i både Osby och Östra Göinge och har friserat många män under hela sin 58-åriga frisörkarriär.

– På den tiden när jag gick fyraårig frisörutbildning så kunde man välja att bli antingen herr- eller damfrisör och man blev specialist inom sitt yrkesval. Idag så utbildar man sig till att bli frisör med kunskaper inom både herr- och damhårvård.

Björn var lärling hos den store frisörmästaren Stig Bergström på Bergströms i Osby. 

– Där lärde jag mig allt och fick utöva yrket också på riktiga kunder säger Björn.

Han är uppvuxen i Osby och har varit orten trogen förutom ett gästspel i egen salong i Glimåkra under på nio år på 90-talet.

Yrkesvalet förklarar han med att han alltid gillat hår och människor.

– När jag var liten, runt 10 år, så bodde jag och min familj i Marklunda som ligger strax utanför Osby centrum. Vi hade en granne som var frisör och jag var imponerad av honom och tyckte att han hade ett häftigt yrke. Jag minns honom än idag trots att det var längesen men han gjorde ett starkt intryck och avtryck på mig. Och 58 år senare så står jag fortfarande själv och klipper, säger Björn med ett skratt.

Tidigt i sin ungdom bestämde sig Björn dessutom för att bli egen företagare vilket ledde till att han startade Klipphörnan i Osby efter midsommarhelgen 1970.

Hårvården förändras

I imponerande 58 år har Björn alltså varit frisör, något han aldrig ångrat.

– Nej, jag har stormtrivts med att vara frisör och se kunderna gå glada och nöjda härifrån.

I början av Björns karriär såg dock hårkulturen helt annorlunda ut än den gör idag. På 60- till sena 70-talet så gick man till frisören en gång i veckan, oftast på lördagar. Damerna speciellt fick håret tvättat och lagt och då kunde de även få sitta i huven med sina papiljotter. Männen däremot skulle tvätta håret, finslipa klippningen och med hjälp av brylkrämen göra håret glansigt och få det på plats just så som de ville.

– Detta var speciellt viktigt för både män och kvinnor att kunna komma till oss på lördagar och bli fina i håret inför lördagskvällens bjudningar och festliga tillställningar, minns Björn.

Ny agenda

Det är lätt att föreställa sig att det är en stor mängd människor som passerat Björns saxar under årens lopp. Det finns också några kunder som hängt med ända sen start.

– Jajamen, det är mina kompisar jag hade som försökskaniner och modeller och de är fortfarande kvar.

Även den sociala biten är viktig hos frisören och vissa samtalsämnen är kanske lite vanligare än andra.

– Jag har pratat mycket sport såklart och sen väder och sjukdomar. Det blir också lite allmänt prat om det mesta och det har jag haft i mina samtal med såväl manliga som kvinnliga kunder. Man hittar alltid något intressant samtalsämne att prata om. Dock har vi aldrig någonsin skvallrat om någon eller något, poängterar Björn.

När nu Björn lägger saxarna på hyllan så konstaterar han att han givetvis kommer att sakna alla sina kära kunder.

  Men någon gång måste man också komma fram till ett avslut. Jag har trots allt uppnått pensionärsåldern för några år sedan och vill ägna mig åt min fru, barn, barnbarn, sommarstugorna vi har utmed kusten och så vill jag resa. Det är vad som står på schemat hädanefter, avslutar Björn.

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x