Espresso – Din lokala tidning
länsförsäkringar

Sju av tio skåningar gillar sina grannar

Drygt sju av tio skåningar, 73 procent, tycker om sina grannar. Det innebär att skåningar har något svalare känslor för sina närboende än riket som helhet. Det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inför Grannens dag den 31 oktober.


– En god relation till grannarna och bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen, ökar ofta intresset för en bostad som är till salu. Särskilt efter pandemin när fler spenderar en större del av arbetstiden i hemmet. Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Undersökningen visar att en klar majoritet av skåningarna, 73 procent, är positivt inställda till sina grannar. För riket i stort är motsvarande siffra 79 procent, men attityderna varierar mellan länen. Varmast känslor för sina grannar har de boende i Värmland, Jämtland och Västmanland – hela 90 procent av värmlänningarna, 87 procent av invånarna i Jämtlands län och 86 procent av västmanlänningarna gillar sina grannar.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Östergötland, Kronoberg och Sörmland. Två av tio östgötar, 21 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad.

– Ett bra tips till den som ska byta bostad är att prata med möjliga framtida grannar i samma livssituation, ålder eller med liknande intressen om deras upplevelse av området. Det är ett bra sätt att få tips på restauranger, nöjen eller skolor som passar för dig eller din familj, säger Marcus Svanberg.

Känslorna för dem som bor i ens närhet ökar med åldern. I riket som helhet är personer i åldern 65–79 år mest positiva till dem som bor bredvid – hela 87 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland unga vuxna i åldern 18–29 år svarar 64 procent samma sak.

Ps Grannens dag är väl ett bra tillfälle att öka på de goda relationerna? (tips från Espresso redaktion)

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x