Espresso – Din lokala tidning
Image default

Skånsk kalops

kalops

Skånsk kalops

Johnny Billinger Skånsk kalops Skånsk kalops Skriv ut
Portioner: 6
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Ingredienser (ca 6 Portioner)

1,1 kg högrev (som den bit vägde som jag utgick ifrån)
4-5 stora morötter (ca 400 g)
2-3 gula lökar (ca 300 g)
20 kryddpepparkorn (ca 1 tsk hela korn)
4 lagerblad
1-1,2 liter vatten
3 köttbuljongtärningar alternativt 3 msk koncentrerad kalvfond
Salt och svartpeppar från pepparkvarn
Soja, ca 1 matsked
Smör/olja till stekning
Maizena redning eller ca 3 msk arrowrot

SÅ HÄR GÖR DU

Gör så här:

Skära köttet i tärningar, ca 3×3 cm. Bryn köttet i lite smör och/eller olja. Salta och mal svartpeppar över. Lägg över det brynta köttet i en gryta Skala morötterna och skär i cirka 3 cm långa bitar. Lägg över dem i stekpannan (utan att rengöra den) och bryn sakta.

Skala därefter löken och dela den i klyftor. Lägg lökbitarna i pannan med morotsbitarna och bryn vidare en stund, men försiktigt så att löken inte bränns vid (smakar inte gott). Häll över morötter och lök i grytan där köttet redan ligger. Häll därefter lite vatten i stekpannan och koka ur den och häll skyn över köttet. Slå på vatten så att det precis täcker kött och grönsaker.

Tillsätt 3 finhackade buljongtärningar alternativt kalvfond samt kryddpeppar och lagerblad. Slå i lite soja för sälta och färg. Låt allt koka upp och sedan puttra tills det att köttet är mört och fint. Räkna med 3-4 timmar, gärna längre för mustigare gryta. Provsmaka en köttbit och avgör om du tycker att köttet är klart.

Tillsätt Maizena redning (ljus eller mörk) eller blanda arrowrot med lite kallt vatten. Låt det koka upp igen och sänk sedan värmen så att det enbart puttrar. Smaka av det hela med salt och peppar och eventuell fond till önskad smak. Servera med klassiska tillbehör såsom kokt potatis och inlagda rödbetor, små hela eller skivade.  

Recept i samarbete med husmanskostens vänner. Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet Testa receptet, kommentera och bifoga gärna bild som vi kan visa.

ÖVRIGT

Men, glöm inte att kalopsen blir ännu bättre när den värms upp dagen därpå! Perfekt att laga i förväg, således. Bjud gärna den yngre generationen, en garanti för den genuina husmanskostens bevarande och kreativa utveckling. Skaplig spis önskar Bengt Arne Larsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x