– Skånsk Klassiker
INGREDIENSER
2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl socker
75 g smör
2 msk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
9-10 vetemjöl, special
SÅ HÄR GÖR DU
Koka upp sirap, farinsocker och socker. Tillsätt smöret och låt det smälta.
Lägg alla kryddor i en stålbunke. Häll i blandningen med det smälta smöret.
Vispa ihop ägg, äggula och grädde och rör ner i bunken.
Låt stå tills det kallnar, rör då och då.
Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner det i bunken med den avsvalnade smeten.
Arbeta in resten av mjölet med hjälp av visp eller för hand.
Låt degen vila övertäckt i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Forma degen till rullar 6-7 cm tjocka. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg glest på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt ugnen ca 10 minuter.
ÖVRIGT
Servering: Skånska pepparkakor serveras med smör och mjölk.