Espresso – Din lokala tidning
på bron

Skeingesjön – historia och natur

Varför åka långt när äventyret finns alldeles runt knuten? Vi tog en promenad i de vackra trakterna kring Skeingesjön, där Vieåleden passerar mellan sjö, skog och en trakt full av upplevelser och historiska avtryck. Här finns både en borg, en flotte och ett rikt fågelliv.

– Titta, det är blå jungfrun som hälsar på, utbrister Annika Åkerström på bron över Vieån. Året runt brukar Annika promenera längs den sträckning av Vieåleden som passerar Skeingesjön – en härlig plats för en dagsutflykt.

Den blå jungfrusländan gillar att bygga sitt bo längs strömfåror i vattendrag, och Annika Åkerström, som bor några hundra meter härifrån verkar ha tänkt ungefär likadant.

– Mina farföräldrar hade ett sommarställe här i närheten, och 2012 bestämde vi oss för att köpa ett hus som blev ledigt. Vi bodde i Helsingborg; jag ville komma närmare naturen och min man ville ha en trädgård. Nu promenerar jag här flera gånger per vecka och mitt intresse för fotografi har fått en nytändning. Det är en sådan lyx att ha detta alldeles runt knuten, och det finns ett fantastiskt djurliv här, inte minst när det gäller fåglar.

bada

FLER SÖKER SIG TILL NATUREN

Carina Jönsson Lindholm är verksamhetsutvecklare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Hässleholms kommun och har jobbat med turism och destinationsutveckling sedan 2002. De senaste två åren med fokus på friluftslivets utveckling i kommunen.

– Här i nordöstra Skåne finns en otroligt varierad natur, och flera vackra områden att besöka. Efter pandemin så märks det att många har hittat till naturen och vill upptäcka nya platser. Vi jobbar mycket med drift, underhåll och faciliteter ute i fält i befintliga strövområden men tittar också på möjligheter att utveckla det rörliga friluftslivet vidare. Till exempel jobbar vi med övriga kommuner i nordöstra Skåne med en Snapphaneled som vi hoppas kunna genomföra om några år. Tanken är att binda samman Naturum i Kristianstad, Wanås i Östra Göinge och Hovdala slott i Hässleholms kommun, berättar Carina.

– Vi hoppas även kunna söka mer medel i framtiden för att se om man i samråd med alla markägare i området kan knyta ihop leden med Pilgrimsleden, där kyrkorna är en viktig del av kulturarvet.

Utöver vandring finns mycket att uppleva på cykel. Tidigare i år invigdes nya Cykelleden Skåne, som erbjuder 65 kilometer härlig cykling i Hässleholm – från Gumlösa i Öst till Västra Torup i väst.

flotte

UPPLEVELSER LÄNGS VÄGEN

Just Vieåleden, som sträcker sig 11 kilometer genom blandad, sjönära terräng, är ett exempel på den fantastiska variation som naturen kan erbjuda på ett greppbart område.

– Det är ett av de få områdena som har de naturliga meandrande vattendragen intakta, och här finns ett fantastiskt fågelliv som man kan uppleva från fågeltornet vid Hörlinge ängar. Från ungefär maj till oktober finns en dragflotte över en av strömfårorna. Övrig tid på året är vattenståndet så högt att man inte kan komma runt hela leden, säger Carina. Fågeltornet och flotten kom på plats i samband med att Vieåleden invigdes i början av 2000-talet. Skeingeborgs ruin restaurerades redan omkring 1950, och är ett imponerande byggnadsverk på ca 40 meter i diameter. Kommer man i rätt tid på året kan man hitta både smultron och björnbär innanför murarna, som verkar bilda ett mikroklimat där värmen gör bären extra söta och stora.

– Nordöstra skåne växer som friluftsdestination, det gäller att vi som verkar här tar vara på de möjligheter som finns, konstaterar Carina.

turist

FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN

Redan vid parkeringen träffar vi Dorette och Franz, som bor i Tyskland och har besökt sverige ett 30-tal gånger med sin husbil.

– Vi har gjort stopp i hela landet, från norr till söder. Naturen är anledningen till att vi återvänder, säger Franz, som får några tips av Carina kring guldkorn på kartan.

– Vi är på väg hem mot Tyskland nu, men ville stanna till vid en sjö. Vi tänkte ge oss ut i markerna och besöka borgen innan vi åker vidare, säger Franz.

Med på vandringen är även Johan Lindblom, ursprungligen från Alingsås, men numera bofast i Osby.

– Vi har bekanta som bor här intill och kommer gärna hit. Det finns mycket för barnen att upptäcka och om springet i benen övergår i trötthet är det lätt att avrunda besöket, skrattar han.

– I Osby kan jag även rekommendera Hjärtasjön, som vi ofta besöker. Där finns en bra badplats och fina stigar för att gå runt sjön –
det är ett av mina favoritställen i trakten.

FRÅN BUSKSKVÄTTA TILL HAVSÖRN

Annika Åkerström har som många andra naturfotografer hela tiden en flackande blick för att fånga upp vad som händer i omgivningarna.

– Ofta publicerar jag mina bilder i sociala medier, och många verkar uppskatta att få ta del av dem. Det är många som inte har möjlighet att själva ta sig ut i naturen, och jag har börjat se det lite som ett kall att dela allt detta som jag själv har så nära med dem.

Och även om stigarna är desamma dagligen så skiftar naturen och djurlivet med årstiderna menar Annika.

– Jag fotograferar allt från insekter till fåglar. The big five här kring Skeingesjön skulle jag nog säga är fiskgjuse, lärkfalk, buskskvätta gulärla och storlom, säeger hon och tillägger:

– Ja, och så havsörnen såklart! Men den är så vanlig så att man börjar ta den för givet.

TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

FLER TIPS PÅ VANDRING & FRILUFTSLIV NÄRA HÄSSLEHOLM:

BARN OCH FAMILJ

Vedema – mysig trolsk natur, fritt fiske i Barsjön, se om du kan hitta trollen vid Vedema hall.

Ubbalt – följ Skogsmulles uppdrag runt Näset, 2 kilometer.

Vieåleden – ta dig med flotten över Helgeå och upptäck ruinerna av den gamla borgen på udden vid Skeingeborg.

Övernatta i Birk och Birka på Hovdala – en annorlunda upplevelse för hela familjen.

UTSIKTER OCH SKÖNA VYER

Höjdarnas höjdarled

SLÄT MARK FÖR BARNVAGN OCH RULLSTOL

Magle våtmark
Guldkusten och området runt Hovdala slott
Delar av Finjasjöleden

SJÖNÄRA OCH BOKSKOG

Vandra runt Möllerödssjön, Lursjöleden eller Finjasjöleden

PULSHÖJANDE TRÄNING:

Vedema
Höjdarnas Höjdarled
Jakten på Gullspira

BESÖK EN MOSSE

Åraslövs mosse
Jakten på Gullspira

SPANA IN FÅGELLIVET

Hörlinge ängar
Slingra Dig, Finjasjön
Magle våtmark
Möllerödssjön

HÄSSLEHOLMS HISTORIA

I Posta-Nillas spår där du passerar många platser av betydelse under Hässleholms historia – Hässleholmsgården, Norra Station, Järnvägen, Garnisonen, Hembygdsparken och Hovdala slott

TRÄNING INFÖR FJÄLLTUREN:

Hovdalaleden

Skåneledens etapper Nord-syd eller Kust-kust Ta tåget till Sösdala, Vittsjö eller Hässleholm!

ÖVERNATTA

Slå gärna upp ditt tält, men tänk på allemansrättens regler och skyldigheter. Det finns också flera lägerplatser med traditionella vindskydd men också bokningsbara vindskydd på Hovdala.

CYKLA I SOMMAR

Längs de fyra etapperna av Cykelleden Skåne genom Hässleholms kommun – från Gumlösa i öster till Västra Torup och Hultet i väster – hittar du en levande landsbygd längs hagar med betande djur, genom byar och samhällen och förbi trevliga besöksmål för en fika eller kul aktivitet. Övernatta längs vägen och fortsätt med nya krafter dagen därpå.

LÄNKAR FÖR MER INFORMATION

www.cykelledenskane.se
www.hovdala.se
www.hassleholm.se/uppleva

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x