Espresso – Din lokala tidning
90552abc fc38 4918 8278 a3923c320c21

Skillsmässan en prövning även för ekonomin

HANNA OLIN BANKRÅDGIVARE

EKONOMI. Att ta beslut om att separera är i många fall en upprivande händelse i livet. När den känslomässiga stressen lagt sig och en vardag åter ska byggas upp kommer den ekonomiska verkligheten i kapp. Många av dessa problem går att förebygga genom att ni öppet talar om hur ni kan få en jämställd ekonomi.

Här ger vår expert dig några goda råd för hur en skilsmässa kan påverka dig och hur du skyddar dig innan separationen är ett faktum.

PLANERA FRITID OCH ARBETE TILLSAMMANS

Vill du och din partner lägga tid på något utöver jobbet? Prata igenom vem som vill ha möjligheten att vara ledig mer och i vilken utsträckning. Kanske är ett alternativ att båda parter i förhållandet kan gå ner i arbetstid istället för att en av er prioriterar barn och den andra yrkeslivet. Om ni är överens om att bara en av er ska arbeta mindre eller vara hemma mer med barnen, är det viktigt att spara till den som har lägre inkomst. Det har även stor betydelse om relationen skulle förändras i framtiden.

HA EGET SPARANDE BÅDA TVÅ

Se till så att ni båda har eget sparande och kompensera eventuellt den som arbetar deltid. Tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom, för att vara säker på att pengarna tillhör den personen vid en eventuell skilsmässa.

Dela på ansvaret för ekonomin Är det någon i relationen som har mer ekonomiskt inflytande? Det vill säga om någon i relationen oftast tar beslut när nya saker ska köpas eller tar mer ansvar när det gäller er gemensamma ekonomi. Är ni nöjda med uppdelningen eller vill ni förändra något? Försök, i den mån det går, att dela på det ekonomiska ansvaret.

Boka en tid för rådgivning med din bank om du har frågor om jämställd ekonomi. Tillsammans kan ni lägga upp en plan för en bättre och mer rättvis ekonomi.

HANNA OLIN BANKRÅDGIVARE LÄNSFÖRSÄKRINGAR GÖINGE-KRISTIANSTAD

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x