Espresso – Din lokala tidning
skånes gröna hjärta

Skogen, sjöarna och vänner har lockat mig mig till Östra Göinge

Östra Göinge (Skånes gröns hjärta) Har inlett en stafett där både ur-göingar och inflyttade får berätta om sin relation till “Göing”. Denna gång får vi möte Petra Lindblom, göingebo i Immeln.
Hej Petra! Vem är göing, enligt dig?

– En göing är för mig någon som är född i Östra Göinge. Det kan också vara någon som bara vill vara göing, för att här är så fint, men jag får hela tiden höra att man måste ha bott här i generationer för att kunna kalla sig det, så jag tänker att än så länge är det så det är.

Skulle du själv kalla dig för göing?

– Nej.

petra i skånes gröna hjärta
Varför inte det?

– Jag känner att jag hör till, men inte att jag är göing. Jag har bott på många olika ställen i mitt liv – i Sverige och utomlands – och det har påverkat min personlighet. Jag kommer nog alltid att känna mig lite blandad. Men jag trivs här och det är här jag vill bo, så lite göing är jag nog ändå.

Kan du ge exempel på dialektala ord och uttryck?

– Nja. Det gaur inte…

Kan du ge exempel på när du känner att du bidrar till platsen?

– Jag tror att jag bidrar till Östra Göinge med mitt engagemang för natur, teater, konst, kultur och integration.

Kan du berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?

– Jag har hört berättelser, men jag kan inte återberätta någon specifik berättelse. Jag skulle faktiskt vilja lära några berättelser och sägner. Jag tänker att det bästa är få sådana berättelser och sägner delgivna muntligt av någon som vill dela med sig. Kanske har jag bott här nog länge nu?Om någon vill dela med sig, tar jag hjärtans gärna emot.

Varför bor du där du bor? Vad är unikt med just din plats?

 Det är framförallt naturen, skogarna och sjöarna, som har lockat mig och några nära vänner som redan bodde i Östra Göinge och som hjälpte mig att hitta mitt hus.

symbol green 1 768x583

Läs mer om projekt här

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x