Espresso – Din lokala tidning
skolgatan 1

Skolgatans Oas Hyresgästinitiativ gav grönskande gård

Färska kryddor, ängsblommor, vackra dekorationer och ett eget önsketräd. Innergården på Skolgatan 20 i Sösdala har förvandlats till ett litet paradis med inspiration av den grekiska övärlden. Ett initiativ både av och för hyresgästerna som har lett till en rikare vardag och nya vänskaper.

Det är inte bara jorden som Laila J:son Lindberg och Göran Johansson har vänt uppochner på sedan de flyttade in i tvåvåningshuset på Skolgatan. Deras trädgårdsprojekt väckte snabbt nyfikenheten hos grannarna, och snart blev innergården en plats för både samvaro och samarbete.

– Vi har bott på en gård utanför Höör tidigare, och hade nog inte blivit långvariga i lägenhet om det inte varit för att vi fick möjlighet att ta oss an trädgården, säger Laila, som har en bakgrund som psykoterapeut.

– Vi vet via forskning hur växtlighet och färg stimulerar den mänskliga hjärnan. Många som bor här är äldre och målet var att skapa en mötesplats på innergården där alla kan vara delaktiga. Sitta och prata och dricka kaffe, eller ta del av det vi odlar.

”FÅR GÄRNA SPRIDA SIG”

Den dagen Espresso besöker Skolgatan är det öppen trädgård där hela grannskapet är inbjudet. Linda Schubert har bakat kakor och både fastighetsskötare och kontorspersonal från Hässlehem är på plats. Christer Julin, som är fastighetsskötare på området, får till och med en guldmedalj av de boende.

– Utan Christer hade detta aldrig blivit av, säger Laila. Vi kontaktade honom när vi flyttade hit, och frågade om vi fick ta oss an gården. Det gick bra, så länge vi skötte det själva, säger Laila.

Christer tycker att hyresgästernas initiativ har lett till ett ordentligt lyft.

– Här i Sösdala har vi 102 lägenheter och fem innergårdar. Att hyresgästerna själva engagerar sig gör att alla känner sig delaktiga och vill vara med och ta hand om utemiljön – det är en idé som gärna får sprida sig till fler.

sosdala 2

MAMMA MIA

Turkosa toner återkommer i allt från den nymålade 1600-talsporten som står lutad mot muren till valet av klädesplagg för dagen. Blomsterängen har fått namnet ”Afrodites källa” och ur en högtalare spelas välbekanta ABBA-toner.

– Vi ville ha ett tema för året, och tyckte att Mamma Mia kunde passa, säger Laila, som har haft god hjälp av maken Göran med planering och byggande av trädgården.

Linda Schubert, som har bott på Skolgatan i elva år, är också en av dem som har dragit ett stort lass i trädgårdens transformering.

– Hon har bakat alla kakorna idag – och vi har verkligen blivit bästisar, säger Laila och får medhåll av Linda.

– Vi är alla seniorer som bor här, och det är fantastiskt att man kan ha ett intresse tillsammans. Förut var det mest jag och mina blommor. Jag har besvär med ryggen, och min man sitter i rullstol, så det vi vill uppleva får vi skapa i vår närhet. Jämför man det man ser när man tittar ut genom fönstret idag med hur det såg ut för ett år sedan så blir man väldigt glad. Det är otroligt viktigt att man gör saker tillsammans, och vi hoppas verkligen att fler ska hitta inspiration från det vi har gjort och sätta igång sina egna projekt, säger Linda.

TEXT & FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

1/6

sösdala,hyresgästinitiativ
sösdala,hyresgästinitiativ

SÖKER DU NYTT BOENDE?

Se fler lediga lägenheter på www.hasslehem.se

LÖVGATAN 5 A

Hässleholm

11 757 kr • 84 m2 3 rum och kök, våning 1 Välkommen till denna ljusa och välplanerade 3:a i citynära läge. Den inglasade balkongen skapar ytterligare ett rum. Inne finner du vackra ekparkettgolv och stilfull mattglasserad klinker i badrummet. Löpande uthyrning sker.

STRANDGATAN 2 H

Vittsjö

5 989 kr • 78 m2 3 rum och kök, våning 2 Välkommen till denna fina 3-rumslägenhet på Strandgatan. Här bor du i naturskön omgivning på andra våningen med byns faciliteter inom räckhåll. Området är omgivet av grönska och möjligheter till promenader och utomhusaktiviteter.

SÖDRA VÄGEN 10 C

Bjärnum

3 518 kr • 45 m2 1 rum och kök, våning 0 Lägenheten ligger på första våningen och har egen uteplats i form av en liten gräsmatta. Tvättmaskin och torkskåp finns i varje lägenhet.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x