MILJÖ. Tänk vad många gånger man tvättar. Beroende på hur många man är i hushållet kan det bli många tvättar under en vecka, för att inte tala om på ett år. Det är många som använder sköljmedel också när de tvättar sina kläder.
Sköljmedel är en kemikaliebomb som är allt annat än bra. Det finns så många nackdelar med denna produkt. Det innehåller parfym och i denna doft finns hormonstörande mjukgörare, så kallade ftalater. Det är också starkt allergiframkallande. Dofterna i sköljmedel är konstruerade så att lukten ska stanna kvar.
Sköljmedel är dessutom en stor miljöbov. Det ställer till med stora problem då våra reningsverk inte kan ta hand om många av de ämnen som de består av, och de går därför rakt ut i våra vattendrag och hav. Där ställer dessa kemikalier till med stor skada hos vattenlevande organismer, bland annat störs deras fortplantningsförmåga.
När man började tillverka mer och mer syntetkläder blev sköljmedel populärt eftersom kläderna kan bli statiska när de tvättas och sköljmedel tar bort det. Och för att inte tala om hur mjuka handdukarna blir.
Men ickestatiska kläder och mjuka handdukar – ska vi inte få ha det fortsättningsvis?
Jo, visst går det att ordna. Det finns ett sätt som varken är giftigt eller skadar barns hormonella utveckling, ger oss allergier och förgiftar våra hav. Lösningen är så enkel och billig att det är svårt att tro att det är sant – ättika.
Blanda: 3 dl ättika (24 procent) med 9 dl uppkokt avsvalnat vatten och häll på flaska så har du ett sköljmedel färdigblandat. Använd 1-3 matskedar i sköljmedelsfacket.
Är du van vid att kläderna ska dofta? Tillsätt några droppar ren eterisk olja i blandningen. Lavendel är min favorit, men även citrongräs doftar gott. Sen tror jag att det är en vanesak. Vi behöver inte dränka allt omkring oss i olika dofter. När man väl vant sig av så är det faktiskt riktigt härligt att saker får lukta så som de gör utan att döljas med andra starkare dofter.
Jag vet att det kan vara svårt att bryta invanda vanor och mönster. Men testa. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.
Veronika Ekstrand, miljö- och avfallskonsult