Espresso – Din lokala tidning
glendronach

Skottlands fyra whiskydistrikt

I stort sett alla dryckeskrönikor under hösten har handlat om skotsk whisky och vi har lite ytligt rett ut de flesta begrepp som rör ämnet. En sak som ofta ställer till det och framställs lite hur som helst har vi dock kvar att reda ut: Skottlands fyra whiskydistrikt. Indelningen kan idag synas lite svårbegriplig, men har som så mycket annat en historisk (och naturlig) förklaring.

De fyra whiskydistrikten är: Highlands, Lowlands, Islay och Campbeltown. Campbeltown är en stad långt ner på halvön Kintyre, med öarna Arran i öster och Islay i väster. Längst i söder ligger Mull of Kintyre, som Paul McCartney uppkallat en sång efter. Inte så konstigt kanske, eftersom Paul med familj bodde i trakten när barnen var små och Campbeltown var deras ”stad”. Idag finns tre aktiva destillerier i Campbeltown, för drygt hundra år sedan fanns här långt över trettio.

Islay är som nämnts en ö, känd för sin (oftast) rökiga whisky. Idag finns ett tiotal destillerier här men det har funnits betydligt fler. I samband med en skattelagstiftning missade man att beskatta whisky från Islay, vilket gjorde att många destillatörer flyttade tillverkningen hit. Blendedindustrin behövde smakrik (rökig) och efterfrågan växte.

Lowlands är den del av Skottland som gränsar mot England i söder. Här fanns en gång många maltwhiskydestillerier (som i stort sett alla trippeldestillerade) och stora grainwhiskydestillerier etablerades här när blendedwhisky fick stor efterfrågan. Antalet maltwhiskydestillerier är idag få, men nyetableringar sker även här.

Highlands är stort. Man har därför sex underkategorier, först utifrån väderstrecken: Northern, Southern, West och East Highlands. Öarna runt Highlands sammanförs under Islands och slutligen är det Speyside, som är området runt floden Spey. I Speyside finns det stora flertalet av Skottlands maltwhiskydestillerier men något eget distrikt är det emellertid inte, vilket ibland felaktigt påstås.

Annons
lindgrens kampanj 790x250

Varför är distrikten så viktiga? Jo, lagen kräver att distriktets namn ska stå på etiketten. Att skriva Speyside på en whisky därifrån är tillåtet men inte nödvändigt men däremot är det nödvändigt att skriva Highland. Angående etiketten, så ger den ovärderlig information. Vi uppehåller oss därför vid den nästa gång innan vi byter ämne.

BENGT ARNE LARSSON

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

document.querySelector('#qc-cmp2-ui > div.qc-cmp2-footer.qc-cmp2-footer-overlay.qc-cmp2-footer-scrolled > div > button.css-xr4sss').addEventListener('click', () => { window.nucleus?.consent_given() })
0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x