Espresso – Din lokala tidning
dsc2034 1

Slagkraftiga bowlingseniorer bjuder in grannkommuner till spel

FÖRENINGSLIV. Pensionärsbowling på måndagar är en lång tradition i Osby. Nu drivs hallen av ett nytt gäng, och föreningen Osby PBS vill att fler i det äldre gardet ska hitta till deras hemmahall.

– Under tre tillfällen i februari bjuder vi in alla pensionärer till spel, säger Eva Håkansson från föreningen.

Att vara kägla när Börje Persson, snart 90, sular iväg klotet med full kraft kan inte vara kul.

– Såhär kan man väl inte hålla på – nu skulle man ju ligga under jord, ler  han.

En kommentar om att precisionen ändå verkar vara på topp besvarar han med en snabb nick innan nästa omgång – nio käglor på fall; i bowling finns det alltid utrymme för självförbättring, oavsett ålder.

Jimmy Lagerholm är en i trion som tagit över verksamheten i hallen. Den 1 juli bytte Osby Bowlingcenter namn till Annies Bowling, och förändringens vindar blåser.

dsc2186 2

– Vi har lagt massor av timmar på att få ordning på både utrymmen och maskineriet. Väggarna håller vi på att måla och i dagarna avläggs prov för serveringsrättigheter i restaurangen. Vi kommer att dra igång med dagens rätt och tänker köra taco- och fläskfilébuffe på helgerna, säger Jimmy, som har en lång historia i hallen.

– Jag började spela när jag var fem, idag tävlar jag för Höganäs. Förra året var jag iväg och vann SM i B-Klassen, berättar han.

Bjuder in nya spelare

– Det blir först två tillfällen, 7 och 14 februari, sedan en återträff den 21 februari. Vi har fått ett bidrag från Riksidrottsförbundet för att kunna genomföra det här, och alla som uppbär pension är välkomna att delta.

Det fina med bowling är att alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar, menar Eva.

– Vi har precis köpt in klot med handtag om man har besvär med att få in fingrarna i hålen eller sitter i rullstol. Det finns även en ränna där man kan lägga klotet och sikta innan man rullar iväg det. Bowling är ett kul sätt att träffas, och efteråt kör vi fika.

dsc2051 2
Rutin ger färdighet – Osby PBS får käglorna på fall!
dsc2064 2
Dan Åkerberg, yngst i gänget, är även ordförande i föreningen.
dsc2014 2
Börje Persson, 89, vinner åldersligan. Att döma av hans spel ligger han även högt i poängställningen.

Dan Åkerberg, 67, är yngst på banan och ordförande i föreningen.

– Den här verksamheten betyder oerhört mycket, vi är 60 pensionärer som träffas varje måndag i tre olika grupper. Att hålla rörligheten igång är viktigt – Anna-Greta som spelar där borta går med rollator i vardagen, men klarar stegen på banan fint utan.

Bland veteraner är Kjell-Åke Törn den som har spelat längst i gänget.

– Jag har spelat mig igenom tre hallar i Osby sedan slutet på 60-talet. Först i bowlinghallen som fanns på Borgen, sedan på klövervägen och nu här, berättar han.

Bra beläggning

Jimmy Lagerholm, som driver hallen tillsammans med Annie Karlsson och Stefan Karlsson menar att bowling är en välmående sport.

– Det har ju gått lite upp och ner över tid, men nu ser vi att bokningarna har ökat. Vi driver hallen, men utrustningen ägs av kommunen, som precis har investerat i bland annat en oljemaskin som hjälper till med underhållet. Vi har putsat upp maskineriet och fått bort nästan alla maskinfel som hallen har dragits med tidigare. Det har varit mycket jobb det senaste halvåret, men nu ser vi att det börjar ge resultat.

dsc2152 2
På banan ställer Anna-Greta rollatorn som är en hjälp i vardagen åt sidan – de fyra stegen med klotet klarar hon utmärkt på egen hand.

Eva Håkansson uppmanar alla pensionärer som är intresserade av att komma och spela att höra av sig så snart som möjligt.

– Man kan kontakta mig, eller Dan Åkerberg som är ordförande. Vi ser fram emot några härliga speldagar med nya bekantskaper i februari!

Text&Foto:Erik@espressomedia.se

Fotnot: Spelsugna pensionärer kan nå  föreningen på följande telefonnummer:

073 523 38 82 (Eva) eller 073 394 42 78 (Dan)

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x