Espresso – Din lokala tidning
ikea hotell

SMÅLÄNDSK HUSMANSGASTRONOMI HOS IKEA HOTELL

Matupplevelser till vardag och fest på IKEA Hotell

ÄTA UTE. IKEA Hotell i Älmhult är det enda IKEA-hotellet i hela världen. Maten är en självklar del av upplevelsen, och restaurangen är alltid öppen för både hotellets gäster och den som besöker eller bor i Älmhult.

Fredrik Gustafsson som är kökschef på IKEA Hotell jobbar ständigt med att utveckla matupplevelsen tillsammans med sin personal. När vi träffar honom är det en gryta på högrev av älg, smaksatt med porter och enbär och serverad med pressgurka, lingon och örtslungad potatis som står på dagens lunchmeny.

SMÅLAND MÖTER VÄRLDEN

– Vi tar avstamp i det lokala men har många besökare som är globala. Småländsk matkultur och traditionella tillagningsmetoder som fermentering, konservering och rökning är sådant vi vill lyfta fram. Vi vill ge tillbaka till våra rötter och samtidigt ta in världen i de småländska smakerna.
Fredrik började som kökschef i restaurangen hösten 2021 och ser fram emot att vidareutveckla matkonceptet på hotellet.
– Vi vill att maten i sig ska vara en anledning att resa hit. Och för dem som redan bor här vill vi vara ett självklart alternativ i restaurangutbudet.

PÅ SAMMA PLATS SEDAN 1964
småländsk husmanskost

1964 byggdes Motell IKEA, som tio år senare blev värdshus. I dag har anläggningen byggts ut till Smålands största hotell. I restaurangen står fortfarande den gamla öppna eldstaden kvar, och kopparplåtarna från det gamla taket har använts för att bygga den nya disken i hotellets bar och reception.
– Förutom dagens lunch under veckorna så är restaurangen öppen kvällar och helger. Sommartid ordnar vi grillkvällar vid Torpet på innergården och restaurangen passar lika bra för familjemiddagen som dejten, säger Ida-Maria Rigoll, utvecklingsledare på IKEA Hotell.
– Och på helgen är det ju aldrig fel med en härlig hotellfrukost!

LOKALA RÅVAROR

Lunchgästerna börjar droppa in och serveringspersonalen får fullt upp vid borden. Utöver dagens rätt erbjuds alltid ett vegetariskt alternativ och en hamburgare som byts ut veckovis.
– Allt lagas av lokala råvaror, men det går alldeles utmärkt att göra till exempel en pasta från grunden – det finns ju durumvete även i Sverige. Det händer att nya gäster tror att vi bara ska servera köttbullar, men de blir ofta glatt överraskade, säger Fredrik Gustafsson.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x