Det är nu 11 år sen Karl och Anna Björnsson startade sin tandläkarpraktik i Knislinge. Då tog de över stafettpinnen från Karls far som faktiskt fortfarande är aktiv, 40 år senare. Den nya praktiken driver Karl tillsammans med sin fru som arbetar som – just det – tandläkare. Det finns mycket att göra och nu ska det dessutom göras mer. Sedan en tid så finns Karl och hans personal även i Glimåkra.
Det var när den förra tandläkaren i Glimåkra flyttade ut, som Karl och Anna ville göra en insats.
– Det bör finnas en tandläkare i ett så stort samhälle som Glimåkra, förklarar Karl. Om landsbygden ska leva så måste vi se till så att det finns en någorlunda hög servicenivå. Där ingår förstås tandläkare. Så vi bestämde oss att göra något åt det. Nu finns vi här och allt fler hittar hit, förklarar Karl.
I dagsläget är det öppet två dagar i veckan, men om intresset ökar kan det bli mer.
– Ja, Glimåkra har ca 1500 invånare vilket innebär ett tämligen stort behov av tandvård. Både vad gäller den årliga översynen och akutvård. Alla som får akut problem vet hur värdefullt det är att få omedelbar hjälp. Där kan vi vara till stor hjälp. Antingen här i Glimåkra eller på vår klinik i Knislinge. Där vi dessutom har en tandläkare till som heter Camilla Granath.
Smärtfritt, noggrant, och tryggt
Förutom att finnas nära så har Karl några saker som han vill ska känneteckna företaget.
– Vi är väldigt noggranna och vill att våra patienter ska uppleva att de får bästa möjliga tandvård, förklarar Karl. Därför har vi också satsat mycket på modern teknik. Men det kanske viktigaste är ändå att få våra patienter att känna sig trygga och lugna. Även om den mesta tandvård är smärtfri idag, så finns det många med gamla erfarenheter, som har svårt att koppla av.
Varje patient är unik, och det gäller för personalen att leverera bäst möjliga.
– För det första så trivs vi alla i våra roller här på kliniken. Det märker patienterna och det gör att vi får dem att slappna av. Vi brukar också berätta vad vi gör så att de följer med i vårt arbete. Men visst, det finns de som blundar och bara vill komma härifrån så fort som möjligt. Då är det kanske inte läge att förklara så mycket. Annars så handlar mycket om att vara oss själva och inte göra det konstigare än vad det är.
Kariesproblem bland yngre
Efter många års minskning av karies så har problemet börjat öka igen hos yngre.
Godis och läsk är väl okej i viss mängd, så länge det konsumeras under kort tid. Problemen uppstår där man äter och dricker konstant under långa perioder. Det funkar varken för kroppen eller tänderna.
Karls fem tandtips:
• Borsta tänderna morgon och kväll.
• Använd tandtråd eller mellanrumsborste dagligen.
• Sluta belöna barn med sötsaker, ge inte sötsaker bara för att de vill ha!
• Regelbundna, ordentliga måltider så att sötsuget minskar.
• Ha inte godis, läsk, chips och kakor hemma som kan fresta.
Om Karl
Namn: Karl Björnsson
Ålder: 39 år
Bor: Gård vid Bössebacken utanför Hanaskog
Familj: Fru Anna och tre barn Linnèa 10, Axel 7 och Erik 5 år
Intressen: Jakt, skog och motion
Aktuell som: Tandläkare i både Knislinge och Glimåkra
Om Anna
Namn: Anna Björnsson
Ålder: 37 år
Bor: Gård vid Bössebacken utanför Hanaskog
Familj: Maken Karl och tre barn Linnèa 10, Axel 7 och Erik 5 år
Intressen: Tennis, musik, jakt
Aktuell som: Tandläkare i Knislinge
]]>