HANTVERK. Tvillingarna Hampus och Casper på Bäckaröds Gård fastnade tidigt för smides-konsten. Det som startade som en hobby med en lånad fältässja har nu blivit en del av brödernas verksamhet kring lantbruket. Vi hälsade på dem i smedjan, där bröderna tillverkar allt från maskindetaljer och konstföremål till vikingasvärd.
Syre, värme och stenkol som bränsle är allt som behövs för att göra det hårda järnet smidigt och formbart. I smedjan på Bäckaröds gård är det idag den besökande reportern som får arbeta. Hampus och Casper vill gärna att besökare ska uppleva hantverket genom sina egna händer. Hammarslag för hammarslag tar metallämnet form på städet – när glöden avtar är det dags att lägga in kroken i ässjan igen.
– När du är nöjd med böjen längst ut så doppar du den i kallt vatten. Sedan fortsätter du att forma kroken genom att lägga den över den smala delen från städet och slå från sidan. Titta inte rakt in i ässjan – då kommer du inte att se något när du ska hamra, instruerar Hampus.
Började som trettonåringar
Kanske är insteget till smide lägre än man tror. Det var Hampus som först började fatta intresse för det gamla hantverket, och allt började med att bröderna fick låna en fältässja från grannen Tommy Niklasson.
– Vi började när vi var 13 år, berättar Casper som i dagarna ägnar sig åt serietillverkning av tomtar som ska säljas under adventsveckorna.
– Vi tog kontakt med flera olika hembygdsföreningar för att få hjälp med vägledning om hur vi skulle komma igång. Vinslövs hembygdsförening var den enda som återkom, och vi fick oerhört mycket hjälp av dem.
–Det gäller att vara lite följsam när man tar del av kunskaper från äldre smeder, fyller Hampus i.
– Men bara man lyssnar in och visar att man är intresserad av hantverket så finns det mycket att lära!
Vikingasvärd blev eldprov
Ett tidigt projekt för bröderna var när de vid 16 års ålder medverkade i History Channels tävling Forged i Sverige. Utmaningen var att tillverka ett vikingasvärd, och även om det inte blev vinst för bröderna Nilsson så finns den välbalanserade klingan givetvis kvar på gården som en klenod.
– I dag är vi på en helt annan nivå. Smidet är en viktig del av den större verksamheten vi bedriver här på gården. När man har hållit på ett tag så lär man sig att titta på objekt som äldre tiders hantverkare har gjort, och sedan återskapa dem efter att vi testat oss fram lite.
– Vi tillverkar allt från konstföremål till byggdetaljer. Smideskunskapen är eftertraktad, inte minst om man vill ha till exempel räcken till äldre byggnader, som sällan matchar dagens moderna standardmått. Vi vill ju gärna tillverka saker som ser vackra ut, och inte bara har en funktion, säger Casper.
För kunskapen vidare
Kroken vi smider börjar få önskad form, och med några stadiga slag med hammaren på det verktyg som kallas för avskrot kapar vi metallstången som varit vårt smidesämne. Den kapade änden plattas till, och kanterna slipas jämna innan det är dags att borra det hål som ska tillåta att kroken skruvas fast i vägg.
– Det gick ju bra! Vi ordnar en del kurser i smide och har verkligen sett alla möjliga typer av tekniker för att hålla i en hammare, säger Hampus glatt.
För den som är nyfiken på att uppleva smide i realtid besöker Hampus och Casper ofta olika hantverksmarknader där de står och smider på plats.
– Allt eftersom verksamheten på gården har växt så har det blivit lite färre marknader, men i år kan man träffa oss både på Skånejul på Hässleholmsgården och på Tykarpsgrottans julmarknad den andra helgen i advent, säger Casper.
Grannen Tommy Niklasson var den som först lånade ut den gamla fälltässjan till bröderna Casper och Hampus. Pappa Fredrik är glad för att smideskunskaperna finns på gården. – Delar av verksamheten hade vi inte kunnat genomföra utan Hampus och Caspers kunskaper, säger han.
Levande Lantbruk
Familjen köpte Bäckaröds Gård när tvillingarna var i sexårsåldern. Pappa Fredrik kommer från Hästveda och har lantbruket med sig sedan barnsben.
– Jag måste säga att jag är imponerad över hur Casper och Hampus har tagit sig an det här – inte bara smidet, utan hela verksamheten kring gården.
Förutom lantbruk med nötkreatur erbjuder Bäckaröds Gård entreprenad-, bygg- och transporttjänster. Bröderna driver en webbutik med sina smidesalster, och sedan förra året är Börjes Konditori i Osby en del av familjeföretaget där mamma Ann-Charlotte tog över verksamheten efter en tid som anställd.
– Det finns alltid något att göra i alla fall, konstaterar bröderna som trivs med att vardagslivet går hand i hand med arbetet, och att ha många ben att stå på.
– Att få in smideskunskaperna i verksamheten har verkligen inneburit möjligheter som vi inte hade innan. Det gäller allt från byggbiten till att laga en sprucken grävskopa eller tillverka utbytesdelar till maskiner, säger Fredrik.
Utvecklar framåt
Ässjan har gjort sitt och elden börjar falna när vi tar en rundtur på gården. I ekonimyggnaden intill smedjan finns även en fullutrustad snickarverkstad som bröderna använder flitigt – har finns många av de föremål som ska följa med på julmarknaderna i advent lagrade.
– Vi vill utveckla alla delar av verksamheten, såklart också smidet. Det finns helt klart en marknad – vi är inte det billigaste alternativet, men det är många som ser värdet i det unika hantverket, säger Hampus.
Med ett kursutbud som spänner från konstsmide till traditionellt hantverkssmide ser de också gärna att de blir en kunskapslänk till nya unga smeder.
– Det är nog bra om man är minst 13 år när man börjar. Det kräver ändå lite kraft för att hålla i hammaren, konstaterar Hampus.
Text:Erik@espressomedia.se