INGREDIENSER
32 skivor kavring
smör eller Bregott
Lager I:
75 g spickeskinka
1 dl potatissallad
½ rödlök finhackad
1/2 rött äpple finhackat
svartpeppar
salt
Lager 2:
100 g ugnsbakad leverpastej
1 dl vispgrädde
3 stora ättiksgurkor
Lager 3:
200 g senapssill
1 msk skånsk senap
1 msk Philadelphia ost
Täckning:
150 g Philadelphia ost
3 msk creme fraiche
1 grönt salladshuvud
Topping:
3 hårdkokta ägg
2 hela matjessill filéer
6 rädisor
gräslök
SÅ HÄR GÖR DU
Koka äggen i tio minuter. Låt dem svala helt i kallt vatten innan Du skalar dem så slipper Du en grön hinna runt gulan.
Skiva kavringen och kantskär den. Smöra brödet noga, det håller ihop strukturen.
Lager I:
Hacka spickeskinkan lite lagom fint, skala rödlök och äpple fint. Blanda med potatissalladen. Smaka av med svartpeppar.
Lager 2:
Vispa grädden styv. Mosa leverpastejen med en gaffel och rör ihop med grädden till en luftig blandning. Mixa inte, då förstörs konsistensen. Finhacka gurkan och blanda i mot slutet.
Lager 3:
Använd hela burken senapssill, men ta upp och finhacka sillbitarna. Blanda senapssill, skånsk senap och Philadelphia ost med en gaffel.
ÖVRIGT
Denna rätt passar på ett buffébord, när Du vill bjuda många eller som förrätt till 5-6 personer. Öl och snaps passar utmärkt till. När parmaskinkan och andra utländska delikatesser gjort sitt intåg i våra kök har många glömt den svenska spickeskinkan, eller spegefläsket, som det heter på skånska. Bo Martinsson.