Espresso – Din lokala tidning
dsc4461

SNACK levererar standup till Hässleholm

Fläktarna mullrar dovt när källaren på restaurang Farozon är tom på folk. 

Tre kvällar varje termin överröstas det bullret av skratt och vältajmade poänger från rutinerade komiker när SNACK – Snapphanebygdens Comedy Klubb – intar lokalen.

– Det är en samhällsinsats att locka till skratt, menar Agneta Gottberg Henriksson, luttrad standup-arrangör tillsammans med bland andra Hässleholmspolisen Tutti Blixt, som sitter bekvämt i en skinnfåtölj vid samma bord.

Klubben har funnit i över feemton år nu. Men Tutti och Agnetas resa inom ståuppkomikens konst är längre än så.

– Jag minns första gången jag körde själv. Det var oerhört ångestfyllt, berättar Tutti Blixt.

Superveteranen Thomas Oredsson har sedan 2002 hållit kurser i standup på Fridhems folkhögskola, och där hade Tutti sitt första gig.

– Vi hade tränat i en vecka och fick olika ämnen att skämta om varje dag. När det väl var dags att gå upp på scenen släppte jag allt det material jag hade förberett och drog till med grejer som jag hade skrivit ihop på några timmar. De andra kursdeltagarna blev väldigt förvånade,  men jag måste säga att det gick bra. Jag fick skratt och det var en otrolig kick!

”Kan bättre själv”

Agnetas väg in var lite annorlunda. Innan SNACK hade startat fanns klubben HÄCK på Stadshotellet. Och där tog hon sin chans.

– Det var faktiskt så att jag hade sett en komiker där som jag tyckte var skittråkig och tänkte att det där kan jag göra minst lika bra. Jag kontaktade Elin Nordén som drev klubben och fick chansen.

Samma endorfinkick drabbade Agneta och det var ur behovet att träffa andra som höll på med standup som SNACK startade.

Flera komiker varje kväll

– Vi ville ha en arena där vi själva kunde få scentid, men hade tillräckligt med självkritik för att inse att vi inte själva skull dra folk. Med åren har arrangörsskapet blivit allt roligare och nu är vår egen insats under standupkvällarna enbart som konferencierer.

SNACK-kvällarna varar två timmar. En känd komiker är huvudnamn, och med de så kallade bonus­komikerna som under intervjutillfället ännu inte är bokade för höstens kvällar brukar det bli sammanlagt sex olika akter under en kväll. Och för både komiker och arrangörer gäller det att hålla stenhård koll på klockan.

– Att dra över tiden som standupkomiker är en dödssynd, och den som gör det minns man namnet på. Huvudnamnet kör ofta sist, och det kan sitta folk i publiken som ska med tåget och missar den de har kommit för att se om någon av de andra komikerna drar över tiden.

En skruvad version av sig själv

Samtalet om tid för oss in på själva komediformen – i standup handlar allt om tajming!

– När vi sätter ihop programmet för kvällarna försöker vi alltid välja komiker som har olika tempo. Det som skiljer standup från många andra komediformer är ju att man ska vara sig själv, eller åtminstone en skruvad version av sig själv, säger Agneta.

Den som sysslar med standup skriver som regel sitt manus själv, även om det förekommer att man ger bort skämt till någon av sina kollegor om man tycker att det passar dem bättre. Ofta har man bara några minuter på sig att roa sin publik, och då gäller det att hålla fast vid sin röda tråd.

– Ett riktigt lyckat framträdande är när publiken upplever det som helt spontant, men man ska veta att för att få ihop ett set på fem minuter kanske man behöver jobba fem veckor!

Samtidigt gäller det att kunna möta publiken, som kanske har olika preferenser på olika orter, och plocka upp det som händer i stunden.

– Ofta vill komikerna som kommer hit veta vad som står i tidningarna, vad som är snackisen just nu. Lyckas man med att väva in det som är angeläget för kvällens publik så lockar det extra skratt. Samtidigt är det  bra att alltid ha en plan B. Jag var själv med en gång om att den som körde innan mig drog nästan exakt samma skämt som jag hade tänkt köra om en sak som var aktuell just då. Då gäller det att ha en del i sin bokhylla, säger Agneta.

Fokus på föreställningen

Det är dags för restaurangen stänga för dagen  och vi förflyttar oss till sommarsolen som fortfarande skiner på uteserveringen. Agneta och Tutti berättar när vi passerar källarbaren att serveringen alltid håller stängt under tiden som showen pågår. Fullt fokus ska vara på scenen, men under kvällarna erbjuds pauser där publiken kan fylla sina glas med vad de önskar. 

– Vi har testat att köra till exempel till julbord, men det blir inte rätt stämning när det händer massa saker i lokalen, säger Agneta.

Helig treenighet

Föreningen, restaurangen och publiken utgör en helig treenighet för verksamhetens framgång – det är Tutti och Agneta överens om.

– Vi har jobbat upp ett gott renommé under de tio år vi har hållit på, och vi vet att SNACK är en klubb som är uppskattad av komikerna. En stor del i det är att vår publik har nära till skratt och inte sitter med armarna i kors och väntar på att bli underhållna. Farozon är en fantastisk samarbetspartner som vi har hängt med i över tio år nu. De har stöttat konceptet hela vägen, och gudarna ska veta att vi inte alls har dragit fulla hus ända från start.

Och tiden är rätt för standup. Det finns en uppsjö av klubbar på både mindre och större orter i landet, där både rookies (nya förmågor) och etablerade namn ständigt gästar.

– De stora svenska komikerna kommer alla från små klubbar från början. De vet att det är lite payback-time när man har nått de stora sammanhangen och kommer gärna tillbaka till ursprunget, menar Agneta.

Annat än tv

Och den som tror sig ha koll på standup efter att ha sett många komiker på teve har mycket kvar att lära.

– Alltså det är verkligen som natt och dag. Det är omöjligt att återskapa känslan och kontakten mellan komiker och publik som finns på klubb. Det pågår ett utbyte mellan publik och underhållare som man helt missar i tv-rutan.

– Det finns exempel på artister som jag har sett på tv som jag tycker har varit sådär, men när de har kommit hit och kört live har jag legat dubbelvikt från första stund, instämmer Agneta. 

Hur ser återväxten ut när det gäller standupkomiker i Hässleholm?

– Just nu är det inte många nya namn, och SNACK är inte i första hand en scen för rookies. Av oss sex personer som jobbar i föreningen är det Biggan Lowén som fortfarande är riktig aktiv på scenerna, men det är klart – finns det någon lokalt förankrad som är på väg upp och vill testa så är de välkomna att höra av sig till oss.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x