Espresso – Din lokala tidning

Snapphanekrogen levererar mat och musik med glöd

I påskhelgen firade Restaurang Snapphanen i Knislinge 10 år. Mannen bakom verksamheten, Pälle Fridlund, har dock gedigna 40 år i matlagningsbranschen och än har han kraft att planera för nyheter innan han tänker lägga kockförklädet på hyllan till förmån för motorcykeln, jakt och golf.

– Det finns allt lite idéer kvar innan barnen så småningom tar över verksamheten, konstaterar Pälle.

Många göingar är familjära med Pälle Fridlund och hans verksamhet. Men numera har även andra hittat till Östra Göinge för att spisa både god mat och musik. En del i det hela är förstås Pälles och sonen Kims matlagning med vilt som specialitet. Den andra delen är just musiken, vare sig den kommer i form av Pälle själv och husbandet Släkkten, eller i form av gästande artister.
– Jag brinner både för maten och musiken och det fungerar utmärkt i kombination. Även inom vår cateringverksamhet ser vi det. Många bokar hela paketet med trubadur eller rockband, uppträde, dans och mat, konstaterar Pälle.

Lunch och catering basverksamheten
Basen i verksamheten är de dagliga luncherna på Snapphanen, samt cateringverksamheten. Båda har vuxit och Pälle märker en ökning av beställningar från Hässleholm, Kristianstad, Osby och Älmhult. Ovanpå detta levereras mat till Immelnbåten på somrarna.
Samarbetet med Hanaskogs gård sedan 20 år ger en god tillgång till närproducerat och färskt viltkött av alla de slag, något som känns som en självklarhet i matlagningen.
– Jag kommer från en musik- och jägarfamilj och har jagat sedan jag var ung, förklarar Pälle som själv tycker hare är det godaste viltet.
Något som efterfrågas mer och mer från den yngre generationen är vegetariskt och/eller veganskt.
– Det är viktigt att kunna tillmötesgå, precis som olika allergier men där är Kim duktig, säger Pälle om sonen som är köksmästare på Snapphanen.

Populära musikkvällar
Utöver basverksamheten är Snapphanekrogen känd för sina musikkvällar. Under påskhelgen firades 10-årsjubileet ordentligt med ”Påskarock” med husbandet på långfredagen och påskbrunch på påskdagen för allmänheten.
Musikinslagen är också något som utökats efterhand.
– De senaste två åren har vi tagit hit mer etablerade artister också och det har varit väldigt uppskattat. Bill Örström har varit här och spelat blues flera gånger. Dan Hylander var här för ett år sedan och härom veckan hade vi Danne Stråhed på besök. Caj Karlsson kommer i slutet av april och kompas av Släkkten.

Framtid med fler musikinslag
Musikarrangemangen är ett mycket uppskattat inslag och Pälle har många nya bollar i luften.

– Ja, det är på gång att utveckla detta konceptet och fånga in många andra artister framöver. Jag väntar i nuläget på svar från både Pugh Rogefeldt och Ola Magnell inför hösten. Bill Örström är på gång igen snart. Släkkten släpper snart en ny platta så det kommer att bli ett releaseparty på krogen framöver men det återkommer vi med på sociala medier. Under sommaren kommer vi också att ha vildsvinsgrillningar med musik, säger Pälle.
En annan nyhet är ett samarrangemang som Pälle har tillsammans med F-YRA till hösten. Då blir det bluesafton med Roffe Wickström och Pälles bluesband.
– Artisterna gillar göingebygden och det är jätteroligt. De tycker att det är fantastiskt med en så musikintresserad publik, säger Pälle som tycker att intresset för Östra Göinge ökat överlag, även när det gäller inhemsk och utländsk turism.
– Framförallt Knislinge blomstrar idag jämfört med för 20 år sedan. För oss är juli den näst bästa månaden på året men det är bra för alla verksamheter som har öppet på sommaren.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy