Espresso – Din lokala tidning
brännvin

Snapsen har fått en egen dag

Från och med i år finns Snapsens dag med på listan över temadagar att fira. Den sista lördagen i augusti höjs glasen för vår nationaldryck – det kryddad brännvinet!

Det finns dagar för det mesta att fira i kalendern. Kanelbullens dag, Champagnens dag och kladdkakans dag bara för att nämna några. Men var har vår nationaldryck snapsen tagit vägen? Det behöver vi inte grubbla över mer, för sista lördagen i augusti höjs glasen för det kryddade brännvinet. Snapsens dag är född!

På många av svenskarnas högtider finns den med. Vi sjunger och skålar med snaps i våra glas. Akvavit kryddad med kummin och dill är för många del av större traditioner och en del gör sin egen snaps på bär, frukt och örter. Drycken är en självklar partner till sill och ost och kan ses på bordet såväl vid påsk och midsommar som vid jul. Till den svenska husmanskosten är det inte mycket annat som slår snapsen.

Trots detta har snapsen inte haft en egen dag. Det vill två av våra mest etablerade spritprofiler ändra på och har tagit saken i egna händer.

Peter Bylund medgrundare av Facebookgruppen ”Nordiska Akvavitens vänner” och Örjan Westerlund, författare till ett femtital böcker om snaps, gin och whisky, instiftar nu Snapsens dag. I år firades dagen den 31 augusti.

Tanken bakom är att lyfta traditionen kring snaps och bidra med ökad kunskap om hur den kan drickas och vad snapsarna passar till för mat.

Datumet är valt i en period då vi umgås med släkt och vänner. Vi skålar sjunger för sommaren, skörden, kräftfångsten och nyss öppnade surströmmingen, berättar Peter Bylund.

Initiativet är helt ideellt och sprunget ur initiativtagarnas stora intresse och entusiasm för det kulturarv som snapsen är.

Andra lördagar får vi skåla i egen regi, men sista lördagen i augusti skålar vi gemensamt för vänskap, sommar och svensk snaps!

Vi i Husmanskostens Vänner stöder denna Kulturgärning!

/BO MARTINSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x