Espresso – Din lokala tidning
dsc1933 web

Snurr på andrahand

Familjen Svarfvar satsar vidare på nätauktioner

NÄRINGSLIV. Sedan 2020 driver familjen Svarfvar Norra Skånes Auktionshus i Vittsjö. Två gånger i veckan är det fyndläge när massor av prylar går under klubban. Nu byggs en ny visningsdel, och snart inleds ett samarbete med Barnebys auktioner, som både underlättar det tekniska och kan locka fler kunder.

För Mikaela Svarfvar var det Brexit och pandemin som  plötsligt kastade om livets villkor och landade henne i en ny  yrkesroll, med familjen som kollegor i firman Norra Skånes Auktionshus.

– Jag bodde i England, där jag hade träffat min man. Plötsligt blev det flytt hem till Sverige och det blev ett perfekt tillfälle att haka på den auktionsverksamhet som min familj precis hade startat upp, berättar Mikaela.

En timmas budgivning

Två gånger varje vecka ordnas auktioner online. Till skillnad från andra budgivningssajter, där ett föremål kan ligga ute i veckor, är Norra Skånes auktionshus modell mer lik en vanlig ”bonna-auktion”.

– Auktionerna startar kockan arton och pågår i en timma. Tanken är att man både ska kunna göra fina fynd och hitta värdefulla samlarobjekt, säger Mikaela.

dsc1879 web

Att hjälpa människor att sälja deras saker ger en mycket
djupare kontakt än jag hade väntat mig.

Mikaela Svarfvar, Norra skånes auktionshus

Lokal förankring

Även om auktioner via nätet bjuder möjlighet för vem som helst att delta så är den lokala förankringen stor.

– Vi säljer åt privatpersoner, de allra flesta inlämnarna finns här i närheten. Om långväga kunder handlar något får de stå för frakten efter köpet. Vi har alltid gillat att gå på auktion i familjen och  jag har stor nytta av min fotograf-utbildning när det gäller att presentera föremålen på vår hemsida och sociala medier inför varje auktion, säger Mikaela.

Drivit gårdshotell i vittsjö

Bland massor av prylar på lagret visar Mikaela upp sin lilla fotostudio med vit bakgrund och skärmar för jämn belysning. Pappa Anders Svarfvar står precis intill, försjunken i arbete på lagerdatorn.

– Jag och min fru Monica flyttade till Vittsjö för 16 år sedan och startade ett gårdshotell nära golfbanan. Vi har alltid varit en företagarfamilj och haft massor av olika projekt.

Anders är från Tumba och Mikaela ser Helsingborg som sin hemstad.

– Men vi är väldigt glada för att vi har kommit in så bra i Vittsjö. Att hjälpa människor att sälja deras saker ger en mycket djupare kontakt än jag hade väntat mig. Ofta har den som säljer en relation till föremålet, samtidigt gäller det att hitta en prisnivå som både köpare och säljare är nöjda med, säger Mikaela.

dsc1901 1
På Spelvägen i Vittjsö byggs ett nytt visningsrum för auktionsföremål.
– Det är mycket logistik som ska skötas och nya lokaler kommer att underlätta för alla i huset, säger Anders Svarfvar.

Flyttar på samma adress

Efter två år i samma lokaler på Spelvägen är det nu dags för en flytt.

– Till lokalen bredvid. Vi håller på att bygga upp en ny visningsdel, så att kunderna inte hamnar rakt in i lagret. Vi är flera företag i byggnaden, och nu kommer vi få ett mycket bättre flöde när vi samlar allt på ena sidan av byggnaden.

Nytt för 2023 är också att Norra Skånes Auktionshus inleder ett samarbete med    Barnebys auktioner.

– Vi kommer att använda deras system på vår hemsida, och kommer genom samarbetet att synas för en hel del nya kunder, säger Mikaela.

– Samtidigt så har vi fortsatt kvar en stark förankring i Vittsjö och orterna runtomkring.

Text&Foto:

erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x