Jo, visst är det tungt att semestern är slut. Att dagarna blir kortare och att kylan närmar sig. Men det är fint när augusti blir september och man får börja dra på sig långbrallor och kavaj igen.
Man får göra vad man kan för att hålla fast vid det lugn som har lagt sig under sommarens semester. Nu gör skolstartsvädret entré, med rönnbär, morgondagg och dimmiga bilfärder till jobbet. Efter en relativt regning sommar sjunger svamparna av glädje i skogen och plommonen trillar ner över vägarna från villaträdgårdarna. För alla som har egna odlingar är det hårt jobb att skörda, men belöningen är snabb när man kan koka soppor eller grytor på det man själv har plockat eller planterat.
Vi på espresso missade första halvlek av produktionsperioden efter som vi stängde och tog semester under juli. Men vi tycker att det blev en fin tidning ändå. Dock saknas en matsida – så jag kan ju använda det här utrymmet för att dela med mig av en smakkombination som fångar höstens palett. En pajdeg snor man lätt ihop med en skopa mjöl och en klick rumstempererat smör. Sedan tar man sina nyplockade kantareller som hackas och stekes i minst lika mycket smör, och rejält med salt och peppar. Betor fångar höstens smak – men de röda spiller alltid för mycket färg i en paj – därför väljer vi de gula. Klyv dem på mitten och skär i tunna skivor. Sedan jordärtskocka – denna sköna knöl som är lätt att odla men omöjlig att bli av med när man väl satt den i jorden. Lite bökig att skala, men gör det ändå. Hacka ett par stycken i samma mjälla skivor som gulbetorna. Och lök såklart – alltid lök.
När kantarellerna är frästa till bränningens kant, fös i dina hackade rötter med löken i stekpannan. En klyfta vitlök – även den väl hackad – och ytterligare en klick med smör skadar inte. Har du ett fång persilja så kan det finhackas och strös i blandningen.
Pajdegen har du med fördel förgräddat i ugnen vid det här laget. I med fyllningen och slå ihop en äggstanning av ägg och grädde, salt och peppar. På toppen lite ost – varför inte parmesan, eller nåt från Västerbotten. Njut av hösten – och saknar du sommaren så kanske det finns jordgubbar till efterrätt hos fantastiska Verums Jordgubbar – som du kan läsa om på sidan 4-5 i detta nummer.
Varje årstid har sin charm, och nu är det dags att vi börjar ta oss an den som kommer. Vi får se om jag lyckas hålla mig lika entusiastisk när vintern är på väg.
Smaklig spis, och trevlig läsning!
ERIK, REDAKTÖR