Espresso – Din lokala tidning
sommarspara

Sommarlov, sommarjobb, sommarspara

ADAM GLANS BANKRÅDGIVARE

EKONOMI. Det bästa skyddet för din privatekonomi är ett sparkapital. När vi under senaste året fått en tuffare ekonomisk vardag har detta blivit extra tydligt. En liten summa avsatt varje månad gör stor skillnad på sikt och blir en trygghet för dig när du står inför en större utgift, som en oväntad reparation av din bil eller en kraftig höjd elräkning.

Att lära sig att spara är viktigt och vi ger alltid rådet att från det att ett barn får sin första månadspeng, ta upp sparandet som en naturlig del i vad pengar ska räcka till. Därför rekommenderar vi dig som nu är på väg ut på ditt första sommarjobb att fira detta med att börja spara på riktigt. Sätt av en liten summa under de månader du jobbar – och fortsätt sedan när du åter börjar plugga, även om summan då av naturliga skäl blir lite lägre.

Vilken summa du väljer att avsätta är inte det viktiga inledningsvis, det viktiga är att du kommer i gång. Börjar du lära dig att ditt sparande är en del av dina ”månadsutgifter” blir det lätt att fortsätta när du senare kommer ut i arbetslivet och får lön varje månad. Ta därför tillfället i akt att när du nu börjar jobba, även börjar spara på riktigt. Numera ger dig ett vanligt sparkonto även ränta på dina pengar, men det finns även andra sparformer som du kan välja. Prata med en bankrådgivare så kan du få tips på vad som passar dig. Att spara för din egen trygghets skull är att investera i dig själv. Och när du sparat upp en tillräcklig buffert kan du fortsätta spara till andra saker: Resor, upplevelser, teknikprylar eller kanske den där väskan du drömt om.

Hur stor din buffert bör vara, är beroende på din situation. En rekommendation vi ger är att du bör ha två till månadslöner sparade om du jobbar. Du som jobbar och inte börjat spara: Det är aldrig för sent! Behöver du tips och råd för hur du ska komma i gång, ta kontakt med en bankrådgivare och diskutera vad som är lämpligt för dig.

ADAM GLANS

Bankrådgivare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x