Espresso – Din lokala tidning
barbie

Sommartips för alla er som vill uppleva Göinge

1984 öppnades Lekoseum i Osby, i samband med att BRIO fyllde 100 år. När det nu är dags för museets 40-årsjubileum firas det med ännu en nyöppning. Lekoseum har flyttat in i BRIO:s gamla huvudkontor och bjuder in besökare till ett lekfullt möte med leksaker som format generationer.

Det har planerats, byggts, vridits och vänts på en rik leksakshistoria för att ta fram en tydlig linje i det som är Osbys största varumärke och en förebild bland leksaker i Sverige och världen.

Historien om Brio är mer än de älskade, färgglada leksakerna och när det nu är dags att öppna Lekoseum på nytt är det med tydligare fokus på leken – men även på företagets plats i samhällsutvecklingen.

skarmavbild 2024 07 05 kl. 15.23.27

– Planerat öppningsdatum är 10 juli och vi ser hela sommaren som en stor vernissage, säger Ann Häljesgård, museichef.

– Vi vill vara tydliga med att allt inte är klart. I sommar har vi kroppen på plats, under hösten kommer vi att fortsätta att fylla muséet med en själ. Vi har beslutat att alla som besöker oss under sommaren kommer att få en fribiljett med sig för att kunna komma tillbaka i höst, då vi öppnar upp fler av utställningarna.

– Att öppna upp ett museum innan allt är klart är väl ett ovanligt grepp, men vi vill bjuda in till leken nu, och ge alla besökare lust att komma tillbaka. Redan under sommaren finns mycket att uppleva, och när allt är på plats ska Lekoseum bli det stora dragloket i besöksnäringen i Osby med omnejd, säger Ann Häljesgård.

lekoseum i osby

LEK, KVALITET OCH TRÄ

En ambition i utställningsarbetet har varit att skapa tydliga berättelser. Vi följer med Ann genom korridorerna i det gamla Briohuset.

Den första korridoren visar upp ett urval av Brios klassiska leksaker.

– Här finns 32 platsbyggda hyllor som vi använder för att ge varje objekt en tydlig plats. Att välja ut 32 klassiker som representerar hela Brios historia fram till idag har såklart varit en utmaning, men jag tror att de flesta kommer att vara självklara för besökarna, säger Ann.

Barbierummet med sina rosa tapeter är en färgexplosion. I Märklinavdelningen kan man krypa mellan rummen genom en tunnel och följa tåget på en resa som bland annat passerar Osby station på 1960-talet. Två rum har vikts för BRIO:s egen tågbana – det ena fokuserar på historien och det andra erbjuder plats för lek och fritt byggande.

– Temat på hela utställningen är ”kom och lek med oss”. Vi har jobbat med tre huvudspår som handlar om lek, kvalitet och träets betydelse för att BRIO etablerade sig här i Osby. Den färdiga basutställningen kommer att bestå av 20 celler, varav 10 är lekrum. I sommar öppnar vi en del av dem, och till hösten kommer vi att ha nya vernissage när de olika delarna öppnar upp, säger Ann.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x